Schwarzenberg hrozí: Půjdu Zemanovi po krku. V Parlamentu i jinde!

10.08.2013 10:08

Fungování prezidenta Miloše Zemana je pro exšéfa české diplomacie a předsedu strany TOP 09 Karla Schwarzenberga (TOP 09) velmi palčivé téma. Zemanův neúspěšný konkurent z přímé volby je odhodlán jít vítězi po krku klidně až do konce jeho mandátu. Vyplývá to z rozhovoru, který poskytl serveru Česká pozice.

Schwarzenberg hrozí: Půjdu Zemanovi po krku. V Parlamentu i jinde!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Ihned v úvodu rozhovoru naráží Schwarzenberg na to, že Zeman dle některých názorů překračuje své pravomoci a mění zavedené ústavní zvyklosti. Úkolem jeho strany TOP 09 je prý bojovat proti politice mimo Ústavu České republiky. Zemanovy postupy přirovnal k nástupu KSČ k moci nebo normalizaci.

S ODS nesoupeří

Nikdy prý nechtěl bojovat s ODS o pozici nejsilnější pravicové strany. Už samotné dělení politického spektra na pravici a levici se Schwarzenbergovi příčí. "Já nechci dělat pravicovou politiku, pro mě je konzervativní politika. To je něco odlišného. Zastáváme konzervativní politiku, nikoli pravicovou. Mě nesmírně štve – a považuji to za jeden z hlavních problémů české politiky – to nesmyslné rozdělování politiky na pravici a levici," říká.

Kalousek má hubu jako břitvu

Exministr financí Miroslav Kalousek jde podle předsedy TOP 09 lidem na nervy, proto je prý nejpomlouvanějším člověkem v České republice. "Protože je jedním z nejtalentovanějších politiků u nás, má hubu jako břitvu, spoustu lidí v životě urazil, spousta lidí zjistila, že na rozdíl od nich má promyšlené už tři tahy dopředu," doplňuje poslanec.

Svého místopředsedy se zastává i ve věci, kdy Kalousek veřejně napadl orgány činné v trestním řízení v kauze zatčení exposlanců a šéfky Nečasova kabinetu. "On jim vytýkal ten postup. Mám k tomu své výhrady, nepustil jsem si hubu tak na špacír jako místopředseda Kalousek. Nicméně věcně: Když jsem se díval na to, jak se postupovalo, tak to považuji za povážlivé. A mám nechutný dojem, že státnímu zastupitelství nešlo o spravedlnost, ale o pomocnou politickou akci," vysvětlil České pozici.

Celá věc prý budila dojem, že vrchní státní zástupce Ivo Ištvan jednal na politickou objednávku opozice. "Měl jsem jen dojem, je jen na nich, aby to podezření odstranili. Musejí si uvědomit, že ta show kolem té akce vzbuzuje tenhle dojem," vzkazuje Schwarzenberg.

Znepříjemnit Zemanovi život, to je cíl exministra

Karel Schwarzenberg se v posledních dnech stále více vyhraňuje vůči prezidentu Miloši Zemanovi. Jeho činy vidí jako ohrožení a podotýká, že podobné příklady tohoto postupu byly k vidění ve 20. století. "Je typické, že tato vláda zahájila během tří týdnů velkou čistku. Jsem dědek starej, pamatuju únor 1948, pamatuju normalizaci, a tyto jevy ve mně budí hlubokou nedůvěru. A obavu o osud této republiky," upozorňuje politik.

Proti Zemanovi hodlá bojovat v Parlamentu i jinde. Odmítl prozradit všechno, Zeman by si to prý s radostí přečetl. "Ale můžu vás ujistit, že proti tomu budeme používat všechny legální prostředky," podotkl.

Je odhodlaný pokračovat i po dalších volbách, byť odsouzen do role opozice. Je připraven třeba až do roku 2018, kdy Zemanovi skončí první funkční období, vystupovat proti němu ve sněmovně. "Budu mu chodit na nervy. Nejsem ten typ, který by hřímal, to bych se musel sám sobě smát. Ale budu mu chodit na nervy," uzavřel pro Českou pozici předseda TOP 09.

Vážení čtenáři, z technických důvodů došlo ke ztrátě části diskuze pod článkem. Redakce ParlamentníchListů.cz se Vám tímto omlouvá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…