Kníže gratuloval: Právem oslavujeme Mirka Kalouska. Ten přiznal, že se rdí

08.12.2013 10:01

Staronovým předsedou TOP 09 je Karel Schwarzenberg. Na sněmu strany v Praze byl zvolen drtivou většinou delegátů. Schwarzenberg je předsedou partaje již od roku 2009, kdy byla založena.

Kníže gratuloval: Právem oslavujeme Mirka Kalouska. Ten přiznal, že se rdí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Schwarzenberg byl jediným kandidátem na předsedu a v neděli ráno byl v pražském hotelu Dorint zvolen drtivou většinou 160 hlasů ze 173 hlasujících.

„Zvolili jste si někoho, který vás nemůže v příštích letech šetřit. Musím trvat na tom, abychom poctivě pracovali pro blaho této republiky. Abychom zachovali naši svobodu, demokracii a stali se konečně spořádaným evropským státem,“ řekl delegátům po zvolení.

Sněm bude pokračovat volbou prvního místopředsedy, na kterého je podobně horkým favoritem šéf poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek. Poté budou během neděle zvoleni další členové vedení.

Na místopředsednická křesla kandidují například exministr zdravotnictví Leoš Heger, či dosavadní místopředsedkyně Helena Langšádlová. Schwarzenberg sám se již v sobotu vyjádřil, že by v předsednictvu rád viděl mladou hvězdu strany, pražského primátora Tomáše Hudečka.

„K odchodu se nechystám. Dokončím tohle volební období, a pak uvidíme, jak mi bude sloužit zdraví. Samozřejmě vím, že mladší už nebudu,“ prozradil ČT po svém zvolení. Pak varoval, že ve dvacátém století náš národ ztratil mnoho ze své morální síly, a nyní hrozí, že bude ztrácet dále.

Právem oslavujeme Mirka Kalouska

Miroslav Kalousek následně dostal 152 ze 168 odevzdaných hlasů a byl zvolen prvním místopředsedou. Ještě než stihl dojít na pódium, stoupl si k mikrofonu Karel Schwarzenberg, a do doznívajícího potlesku spustil gratulaci.

„Právem zde oslavujeme Mirka Kalouska. Chtěl jsem mu pogratulovat k jeho zvolení a věřím, že budeme spolupracovat i nadále. Viděl jsem v různých zemích mnoho stran, ale nikde jsem neviděl tak dobrou spolupráci, jako jsme měli my dva,“ řekl Schwarzenberg.

„Tak teď se rdím,“ přiznal vzápětí zjihle Kalousek. Poděkoval Schwarzenbergovi i delegátům a slíbil, že nadále bude pracovat ve prospěch strany. Pak ocenil práci dosavadního týmu, přičemž vychválil zejména Helenu Langšádlovou a Marka Ženíška. „Je na vás, jak s touto informací naložíte při volbě dalších členů vedení,“ uvedl závěrem svého vystoupení.

Další místopředsedové: Heger uspěl, Langšádlová s Hudečkem navzdory podpoře ne

Následovala volba řadových místopředsedů, jejíž výsledky v přímém přenosu České televize přerušily rozhovor s kandidátem Leošem Hegerem, který pak výsledky bezprostředně komentoval.

Nejlépe ze všech kandidátů dopadl v prvním kole Marek Ženíšek, který získal 138 hlasů. Na druhém místě pak skončil právě Heger, který získal 136 hlasů a v přímém přenosu poděkoval všem delegátům.

Uspěl i další dosavadní místopředseda Pavol Lukša, o jehož kandidatuře se dlouho spekulovalo. Starosta Čeladné, kterému se nepodařilo projít  v Moravskoslezském kraji do Sněmovny, ovšem uspěl jen těsně. S 86 hlasy prošel o jediný hlas.

Čtvrtého místopředsedu se zvolit nepodařilo, neboť žádný z dalších kandidátů nezískal přes polovinu hlasů. O poslední volné místo se v druhém kole utká Tomáš Tesař s dosavadní místopředsedkyní Helenou Langšádlovou, které nepomohlo ani to, že ji ve svém projevu vychválil Miroslav Kalousek.

Ještě větší propad však ve volbách místopředsedy zažil Tomáš Hudeček. Pražský primátor byl velmi hlasitě podporován Karlem Schwarzenbergem jako symbol „nástupu mladých“ ve straně. Nakonec však nepostoupil ani do druhého kola.

Leoš Heger to do mikrofonu ČT vysvětlil, tak že Hudeček je ve velmi kritické situaci kvůli pražskému magistrátu a nešťastnému tunelu Blanka. „Takové situace ani pro geniální politiky nemají dobré řešení,“ komentoval to Heger, podle kterého je Hudeček obětí této komunální aféry. Nevnímá to však jako porážku Karla Schwarzenberga, který Hudečka do vedení strany prosazoval.

Helena Langšádlová byla nakonec zvolena ve druhém kole, když získala velmi těsnou většinu 89 hlasů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…