Schwarzenberg jel trolejbusem a stěžoval si na netradiční strany

11.10.2013 10:50

REPORTÁŽ Zadarmo a s knížetem se mohli svést lidé ve Zlíně. Volební trolejbus s nápisem Linka svobody vyjel ve čtvrtek na cestu do Otrokovic. Trolejbus čekal ve zlínské vozovně na výjezd směr Otrokovice v plné parádě. Byl posetý logy TOPky a pyšnil se nápisem Linka svobody. Uvnitř pak byly umístěné balonky ve stranických barvách.

Schwarzenberg jel trolejbusem a stěžoval si na netradiční strany
Foto: Daniela Černá
Popisek: Během cesty do Otrokovic si lidé mohli ke knížeti přisednout na kus řeči

Autoři předvolební kampaně projevili i smysl pro detaily, kdo se chtěl chytit madel, mohl využít i speciálních úchopů s nápisem: „Kdo volí Karla, ať zvedne ruku". K jízdě byl ve čtvrtek před třetí hodinou odpoledne připraven i řidič, také člen TOP 09.

„Od roku 2010 jsem člen TOPky, takže mám jasno, koho budu volit. Na pana Schwarzenberga se těším a obavy nemám. Už jsem pár významných osobností vezl, hlavně od filmu,“ upozornil ParlamentníListy.cz Věroslav Horák, který řídil ve středu volební linku. Na rozdíl od ostatních řidičů měl ale výhodu, nemusel prodávat lístky, jízda byla zdarma a jela jen do Otrokovic a zpět. „Trolejbus je vyňat z jízdního řádu, jezdíme podle vlastního načasování,“ upřesnil Bernard Mikoška z reklamní agentury a manažer Topky ve Zlínském kraji.

Schwarzenberg diskutoval v trolejbusu

I když byli na místě místní kandidáti do Poslanecké sněmovny, nejočekávanější osobností byl Karel Schwarzenberg. Tento typ kampaně si pochvaloval. „Je to bezvadné. Naposledy jsem jel trolejbusem v Londýně,“ uvedl Schwarzenberg. Trolejbus přerušil vždy jízdu na běžných zastávkách. Lidé nastupovali a kdo chtěl, využil možnosti přisednout si ke knížeti a diskutoval s ním. Lidé se Schwarzenbergem řešili politiku, historii a ptali se ho na zdraví, někteří se s ním chtěli jen vyfotit.

„Někdy člověk dostane dopisy a některými problémy se může konkrétně zabývat. Teď jsme už ale prakticky v opozici, takže už toho moc nezmůžu,“ upozornil pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg. To by se ale podle lídra pro Zlínský kraj Petra Gazdíka mohlo po volbách změnit. Domnívá se, že TOP 09 má dobře našlápnuto. „Myslím si, že není důvod podléhat špatným náladám. Jedeme na to, abychom uspěli. Máme dobrou kandidátku, program i výsledky,“ reagoval Gazdík.

Měli osm hostesek

V trolejbusu i na zastávkách se rozdávaly propagační předměty TOP 09, nechyběly letáky, plakáty, magnetky, lízátka nebo bonbony. „Použili jsme osm hostesek, které vždycky vysednou na zastávce z autobusu a oslovují lidi i na ulici. Využili jsme čas, kdy lidé končí v práci, takže zastávky bývají obsazené a tak i ti, kteří se třeba s námi nechtějí svézt, budou dostatečně informovaní,“ vysvětlil Mikoška pro ParlamentníListy.cz. Sám připustil, že by možná mohla mít politická strana více billboardů nebo předvolebních akcí. „Je to věc, se kterou my sami bojujeme. Jde o společnou kandidátku TOPky a Starostů a nezávislých. Kampaň je řízena centrálně z Prahy, můžeme použít jen to, co nám dají k dispozici. Snažíme se to posilovat i regionálními akcemi,“ doplnil Mikoška.

Některé strany podle knížete neví, co chtějí

Při své návštěvě Zlína se Schwarzenberg vyjádřil také k aktuálnímu politickému spektru. „Jsou strany, které mají jasný program a ví, co budou dělat. Mám problém se stranami, u kterých není jasné, co vlastně chtějí a za čím si stojí. S tradičními stranami je to jasné, mohou mi být nesympatické, třeba jako komunisté, nicméně vím, na čem jsem,“ upozornil Schwarzenberg. Osobně také není nadšený ze současného volebního systému. „Vyměnil bych volební systém. Nechal bych sněmovnu volit systémem, kterým dnes volíme Senát a naopak,“ vysvětlil Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…