Schwarzenberg k Putinovi: Kdyby Mussolini zemřel v roce 1935, platil by za největšího italského státníka

12.08.2014 14:14

Je tomu 15 let od chvíle, kdy začal Vladimir Vladimirovič Putin zásadním způsobem určovat osudy Ruska. 8. srpna 1999 se totiž stal premiérem Ruské federace a 31. prosince téhož roku začal vykonávat po odstoupení prezidenta Borise Jelcina funkci úřadujícího prezidenta.

Schwarzenberg k Putinovi: Kdyby Mussolini zemřel v roce 1935, platil by za největšího italského státníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, jak hodnotí politické působení Vladimira Putina za toto 15leté období. A vyjádřil se i Karel Schwarzenberg.

„To je jako u spousty mocipánů v dějinách. První léta jsou kladné stránky převažující. Putin stabilizoval Rusko, částečně obnovil hospodářství a tak dále. Jakmile si ovšem člověk zvykne na moc, tak pak začínají převažovat ty záporné stránky. Zmíním znovurozpoutání čečenské války, použil k tomu dosti podezřelých teroristických akcí, nikdo neví, kdo to opravdu činil. Teď vidíme nakonec otevřené násilí a obsazení sousední země. Čili to známe z historie a takových lidí byla spousta, že to na začátku vypadalo dobře, a pak se to poměrně kazí. Kdyby, řekněme, Benito Mussolini zemřel v roce 1935, tak by platil jako největší italský státník. Víte? To je tak, že vždycky pak ta ješitnost, která je vůbec zkázou politiků, všechno vede obyčejně scestně,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Mussolini původně odpůrcem Hitlera

V roce 1935 Itálie zaútočila na africké císařství Habeš. Do roku 1936 byla Mussoliniho Itálie protiváhou proti Hitlerovu Německu, když byl spojencem protinacistického režimu rakouského konzervativního kancléře Engelberta Dollfusse.

Dne 25. července 1934 se skupina rakouských nacistů pokusila svrhnout Dollfussovu vládu a připojit Rakousko k Německé říši. Amatérský puč však selhal a jediné, čeho pučisté dosáhli, bylo, že zavraždili spolkového kancléře. Puč sám byl zlikvidován policejními silami a nová vláda Kurta Schusschnigga sáhla k represím proti rakouské odnoži NSDAP.

Nacistický puč Mussoliniho tak rozzuřil, že vyslal k rakouským hranicím čtyři armádní divize, což donutilo Hitlera od celé věci se distancovat. Rakouská krize vztahy obou diktátorů na dlouho poznamenala. Ke sblížení Mussoliniho s Hitlerem došlo až potom, co západní státy kvůli napadení Habeše uvalily na Itálii sankce. Mussolini byl též do svého sblížení s Hitlerem odpůrcem antisemitismu. Mussoliniho oceňoval ve své době i Winston Churchill právě do doby, než začal Mussolini spolupracovat s Hitlerem.

Vladimir Vladimirovič Putin

Vladimir Vladimirovič Putin se narodil 7. října 1952 v Leningradu (dnes Sankt Petěrburg). V letech 1998-1999 působil jako ředitel Federální služby bezpečnosti a v obdobích 1999-2000 a 2008-2012 vykonával funkci předsedy vlády. Od 16. srpna 1999 vykonával úřad premiéra, po abdikaci prezidenta Borise Jelcina 31. prosince 1999 se stal úřadujícím prezidentem.

Po vítězství v prezidentských volbách 26. března 2000 se stal řádným prezidentem od 7. května téhož roku, druhé funkční období zastával po vítězství v prezidentských volbách 14. března 2004 od 7. května 2004 do 7. května 2008. Od 8. května 2008 do 7. května 2012 zastával funkci předsedy vlády. Od 7. května 2012 zastává opět funkci prezidenta Ruské federace.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …