Schwarzenberg k TOPce pod 5 procenty: Věřím jen té statistice, kterou jsem sám zfalšoval

26.01.2017 12:10

Preference TOP 09 už neklesají, ale padají závratnou rychlostí. Stranické ikoně a čestnému předsedovi Karlu Schwarzenbergovi však zůstává smysl pro humor a sešup pod hranici volitelnosti bere s úsměvem.

Schwarzenberg k TOPce pod 5 procenty: Věřím jen té statistice, kterou jsem sám zfalšoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Po odchodu Karla Schwarzenberga z čela TOP 09 nasedla strana na skluzavku a pod vedením Miroslava Kalouska její preference kloužou níž a níž. Doklouzali už dokonce pod pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Dle posledního průzkumu stranických preferencí STEM za leden má TOP 09 preference 3,5 procenta a TOP 09 společně se STAN 4,6 procenta.

„Věřím jen té statistice, kterou jsem sám zfalšoval,“ zareagoval pro ParlamentníListy.cz Karel Schwarzenberg na otázku, co nejnovějším číslům říká. Tento výrok je připisován britskému ministerskému předsedovi Winstonu Churchillovi na základě jeho obecně známého skepticismu vůči statistikám, ačkoliv jeho skutečným původcem je s největší pravděpodobností německá válečná propaganda. Podle některých pramenů je autorem dokonce sám Goebbels.

„Je jasné, že reflexe je nutná. Ale i možná. Tato čísla, i když se jedná pouze o průzkum, beru velmi vážně. Organizace TOP 09 v Olomouckém kraji dlouhodobě upozorňuje na nutnost jasného ideového zakotvení. Jedině tak může být strana čitelná a pro voliče přitažlivá,“ reagovala místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková.

„Průzkumy jsou jistě zajímavé, nicméně ne vždy zcela jednoznačné. Rozhoduje až volič. Do té doby TOP 09 představí občanům svůj program a já jsem si jist, že odpovědné a přemýšlivé spoluobčany oslovíme. Stejně tak jsem si jist, že odpovědných a přemýšlivých občanů je v naší republice hodně,“ uvedl senátor TOP 09 Tomáš Czernin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…