Schwarzenberg k ruským volbám: Putin není žádný komunista a ví, jak to ve světě chodí

19.09.2016 22:28

V pondělních Událostech, komentářích České televize se debatovalo o nedělních parlamentních volbách v Rusku. Před kamerami se do sebe pustili čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a místopředseda komunistů pro ideologii Josef Skála. Schwarzenberg srovnal Vladimira Putina s Adolfem Hitlerem, čímž Skálu zvedl ze židle.

Schwarzenberg k ruským volbám: Putin není žádný komunista a ví, jak to ve světě chodí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

„Volby v Rusku odpovídaly systému, který v Rusku vládne. Dominantní silou tam je vláda a ta určuje také výsledky voleb. Je to bližší frašce, protože jak zjistili zahraniční pozorovatelé, skutečné opoziční strany se do parlamentu vůbec nedostaly. Je možné, že je (Vladimir) Putin populární, o tom nepochybuji. Ale že by v tak veliké zemi nebylo dost příznivců opozičních stran, o tom pochybuji,“ konstatoval hned v úvodu Schwarzenberg.

Skála uznal, že vládní straně Jednotné Rusko se věnovalo hodně pozornosti, ale zároveň je přesvědčen, že dost prostoru mohly mít i další strany. „Pluralismus na ruském mediálním trhu je minimálně takový jako v České republice,“ vyjádřil svůj názor. Schwarzenberg s ním zásadně nesouhlasil. Čestný předseda je bytostně přesvědčen, že ruský mediální trh je podstatně jiný než v západních zemích.  Putinovi samotnému je prý však třeba přiznat, že ví, jak to ve světě chodí. „Putin není žádný komunista, v Rusku zavedl tvrdý kapitalismus a ví, jak to ve světě chodí. A ví, jak má postupovat, aby vypadal lépe,“ zaznělo z úst exministra zahraničí.

Putin je podle jeho názoru populární, protože dokázal posílit ruskou pozici na mezinárodní scéně. To se líbí lidem všude na světě. „Ne že bych chtěl srovnávat všechny osobnosti, ale když si vezmeme rok 1938, tak tam by po záboru Sudet a anšlusu Rakouska pravděpodobně získal hodně hlasů v referendu i Adolf Hitler,“ konstatoval Schwarzenberg.

Tím Skálu zvedl ze židle. Já bych prosil tyto paralely vůbec nepoužívat, protože rodina Vladimira Putina velmi utrpěla za Velké vlastenecké války,“ konstatoval komunista. Sluší se připomenout, že Velká vlastenecká válka proti nacistickému Německu probíhala mezi roky 1941 až 1945. V letech 1939 až 1941 byl oběma stranami podepsán pakt, jehož součástí bylo i ujednání o rozdělení území Polska.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…