Schwarzenberg o Vánocích: Jsem naštvanej, když jdu kolem obchoďáku a z tlampače slyším koledy

19.12.2014 9:38

Blíží se čas vánočních svátků – tedy doba, která by, jak praví tradice, měla být věnována klidu a rozjímání. Do rozjímání o době adventní se v rozhovoru pro páteční přílohu Lidových novin pustil i místopředseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který na sebe mimo jiné práskl, že stále věří na Ježíška.

Schwarzenberg o Vánocích: Jsem naštvanej, když jdu kolem obchoďáku a z tlampače slyším koledy
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Karel Schwarzengerg diskutuje s hosty jablonecké pizzerie

Karlu Schwarzenbergovi sice koluje v žilách modrá krev, ale slavení Vánoc u šlechtické rodiny prý není nijak zvlášť opulentní. „U nás se samozřejmě velmi dbalo na chování u stolu, rozumělo se samo sebou, že se budeme chovat způsobně. Co se týče jídla, na Štědrý den jsme mívali k večeři černého kapra, a potom býval jablečný štrůdl. Takže žádný přepych, jak vidíte,“ zavzpomínal kníže.

Zvěřinu z rodinných honiteb o Vánocích na stole moc nemívali. Schwarzenberg k tomu dodává, že sám také lovil. „Na lov se nesmíte dívat městskýma očima. Slavný profesor Konrad Lorenz, jehož jsem bohudíky ještě docela dobře znal, říkával, že člověk je oprávněn zabít všechno, co sežere. Poněvadž to je chod přírody. Já zase jednou skončím jako potrava červíků,“ vysvětloval s úsměvem.

Vánoční oslavy se v jeho rodině dodneška moc nezměnily. „Ale jakmile vylezu z baráku, vidím to všude, jak se toho úplně zmocnil kommerz. Mně to jde na nervy. Jsem naštvanej, když jdu kolem obchoďáku a z tlampače slyším koledy. To se nesluší. To je pro mě nestydaté využívání krásné písně. Místo abychom se zamysleli nad jeslemi ve stáji, kde se náš Pan Ježíš Kristus narodil, jde jenom o kšeft. Vánoce, jak se dneska slaví, mě nekonečně štvou. Opravdu,“ rozhorlil se.

Za svůj život se jako typický kavárenský povaleč bouřil proti všemu. Ale proti Vánocům nikdy. „Nemůžu ale říct, že by mi někdy nešly na nervy. Stejně jako mi někdy jdou na nervy všichni lidi,“ vyprávěl Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…