Schwarzenberg o koalici s Babišem: ČSSD páchá sebevraždu

15.05.2018 14:41

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se vyjádřil k rodící se koalici hnutí ANO trestně stíhaného předsedy vlády Andreje Babiše a ČSSD. Sociální demokraty před touto koalicí důrazně varoval.

Schwarzenberg o koalici s Babišem: ČSSD páchá sebevraždu
Foto: Twitter
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

Karel Schwarzenberg na sociální síti Facebook napsal, že nemá nic proti koaličním vládám, ale musí jít o partnerství rovnocenných politických subjektů. Když jeden z koaličních partnerů příliš dominuje, ostatním to může jen ublížit.

„Není-li tomu tak a jeden z partnerů je naprosto dominantní, dopadá to tak, že všechny úspěchy si bude připisovat on, zatímco naopak neúspěchy budou připsány tomu slabšímu, protože všechno brzdí. K tomuto najdeme příklady například v Německu, kde FDP na koalici s CDU doplatila a také značně oslabená SPD měla těžkosti. Ale takových příkladů bychom našli více. Sotva někdy se z opravdu podřadné pozice během vládnutí podařilo slabšímu partnerovi posílit a vytáhnout se zase nahoru,“ připomněl se svými mnoha politickými zkušenostmi bývalý senátor, někdejší ministr zahraničí, ale i poslanec nebo kancléř prvního českého prezidenta Václava Havla. Schwarzenbergův text se objevil také na serveru Forum24.cz.

Už v minulé koalici si Andrej Babiš dokázal připsat prakticky všechny úspěchy a to byl v pozici o něco slabšího partnera vládní sociální demokracie vedené Bohuslavem Sobotkou. Teď je hnutí ANO v podstatně lepší pozici a Babiš bude vládě jasně dominovat. Sociální demokraty podle Schwarzenberga žene do koalice strach a strach je vždy špatný rádce.

„Velkým strachem postižení lidé dokáží i spáchat sebevraždu. Toto se, bohužel, děje u sociálně demokratické strany. Pan Zimola, čelný představitel této strany a bývalý jihočeský hejtman, prohlásil, že vytvoření koalice s komunisty a hnutím ANO je poslední šance k přežití. Možná že nějaký spolek, snad se bude i nazývat strana, která bude ve svém jménu mít spojení sociální demokracie, bude po tomto experimentu nadále existovat a bude se ucházet o přízeň voličů, posty ve státní správě a tak podobně. Ale ČSSD tímto činem pouze páchá sebevraždu,“ napsal jasně čestný předseda TOP 09.

Schwarzenberg si prý sociální demokracie vážil jako demokratické strany, ale teď se mu zdá, že se strana chystá vyměnit obhajobu demokratických ideálů za podíl na moci s miliardářem a s komunisty, čímž prý své demokratické ideály zrazuje. A strana bez ideálů podle Schwarzenberga umírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…