Schwarzenberg plul s voliči lodí. Častěji se s ním chtěli fotit než mluvit

16.10.2013 18:41

REPORTÁŽ Volební heslo „Víme, kam jdeme“ dnes v Ústeckém kraji Karel Schwarzenberg na chvíli změnil na „Víme, kam plujeme“. Na lodi Porta Bohemica se s ním mohli lidé skutečně plavit, a to z litoměřického přístavu do Velkých Žernosek a zpět. Nejčastější otázka? Ta vás tedy nepřekvapí.

Schwarzenberg plul s voliči lodí. Častěji se s ním chtěli fotit než mluvit
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Lidé se plavili se Schwarzenbergem po Labi

Volební tým v čele se svým guru, který se v posledních dnech zviditelnil kampaní ála James Bond čili Agent 009, si dal se svými sympatizanty dostaveníčko na palubě lodi Porta Bohemica v Litoměřicích. „Posezení na plující lodi je jistě v rámci celé republiky volební nezvyklost, kterou jsme chtěli zde v Ústeckém kraji upoutat. Dříve jsme kontaktní kampaň realizovali spíše na náměstích. Využili jsme toho, že nyní na podzim jsou lodě ještě schopné plout,“ řekl ParlamentnímListům.cz Zdeněk Šoral, který se na nápadu netradiční kampaně podílel. K vodě má koneckonců blízko, pracoval jako vodohospodář a je i nyní aktivním členem Sdružení vodohospodářů ČR – oblastního sdružení severočeského kraje.

Můžu se s vámi vyfotit? 

Kníže Schwarzenberg mluvil méně než někteří jeho kolegové. Mohl za to částečně i hluk na lodi, který příliš neprospíval jeho nedoslýchavosti, díky níž se při každém dotazu nakláněl, aby lépe slyšel. Mnozí jeho obdivovatelé ale vůbec neměli potřebu hutných diskuzí. Nejčastější otázka totiž zněla: „Můžu se s vámi vyfotit?“

Loď, která má kapacitu 150 lidí, byla téměř plná. „Zvažovala se i varianta, pokud by byla příliš naplněná, že by zůstala v přístavu a debata by probíhala na kotvící lodi,“ zmínila Dita Vlasáková, kandidátka TOP 09 za Mostecko, ale kormidlo se nakonec pohnulo a rozrazilo říční vlny.

„Líbí se mi, že posádka zdraví úplně všechny. Vítají každého stejně,“ poznamenal jeden z příchozích. Komentoval skutečnost, že kapitán a majitel lodi Karel Svoboda s týmem stál na palubě a přivítal skutečně každého pasažéra, byť plavba byla pro všechny muže a ženy v rámci topkařské kampaně výjimečně zcela bezplatná. „Mohli jsme těm lidem něco darovat, proplout se zdejší krásnou krajinou. Ne jim dávat pivo za korunu a buřtíka za pět,“ byl celou akcí potěšen Zdeněk Šoral, který zval také na další část severočeské exkurze s knížetem, a to na pokec do ústeckého pivovaru Na Rychtě.

Přestože samotný Schwarzenberg přišel víc jak půl hodiny před začátkem akce, nakonec Porta Bohemica vyplula o osm minut později kvůli jednomu nedochvilnému členovi topácké party. Kapitána bylo možné zaslechnout, jak vysvětluje, proč se lidé zdraví slovem Ahoj. „Je to z latinského Ad honore omnia Jesum neboli Ku větší slávě Ježíšově,“ prozradil.

Jamování s Karlem

Ve večerních hodinách se konalo ještě Jamování s Karlem, neboli setkání u dalšího piva a jamování v teplické restauraci U Kozičky. V Teplicích zajistili knížeti odpolední předehru tamní muzikanti, kteří lobbovali za TOP 09 formou pouličního hraní v Zámecké zahraně, U Ptačích schodů a v Rooseveltově ulici. „Pojali jsme to prostě dneska jako takovou road show, s kulturní vložkou, se setkáním s alternativní scénou Teplic,“ shrnul Zdeněk Šoral.

Lídrem TOP 09 v Ústeckém kraji je do předčasných parlamentních voleb Michal Kučera, který žije v Lounech. Je absolventem gymnázia a Hornicko-geologické fakulty Vysoké školy báňské, přesto v souladu s územ Topky nepodporuje prolomení limitů těžby uhlí ve svém kraji. „Náš kraj trápí vysoká nezaměstnanost a zároveň nedostatek kvalifikovaných lidí. A to je způsobeno především těžbou uhlí, která sice zaměstnává pár tisíc lidí, ale ničí celý kraj,“ zdůvodnil to. Sám má velmi silný vztah k přírodě a nepřeje si devastaci životního prostředí. V přírodě tráví hodně času i jako vodák, ale také jako vysokohorský turista či tramp na zimních vandrech.

Na krajskou kampaň vyčlenila TOP 09 čtyři sta tisíc korun. Prahou jezdil pro změnu před pár dny Karel Schwarzenberg s lidmi tramvají, ve Zlíně pozval lidi do volebního trolejbusu.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…