Schwarzenberg přirovnal Babiše k fašistovi Mussolinimu

23.10.2013 8:23

Exministr zahraničních věcí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg tvrdí, že není nikdo, s kým by mohla jeho strana po volbách sestavit koalici. ODS se rozpadá, ČSSD ovládá Miloš Zeman a hnutí ANO Andreje Babiše má prý podobné rysy jako vůdcovské hnutí ve 20. a 30. letech v Itálii. Politik to řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Schwarzenberg přirovnal Babiše k fašistovi Mussolinimu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg na inauguraci Miloše Zemana

Karel Schwarzenberg si neumí v současné době představit koalici se sociální demokracií. Nejen proto, že je podle něj ovládaná prezidentem Milošem Zemanem. "U nás to prozatím není možné. Aby mohla být koalice funkční, strany musejí být zhruba stejně veliké. Jakmile se do koalice vydá strana mnohem slabší, zničí ji to," uvedl politik v rozhovoru pro HN.

Koalice není možná

Za potenciálního partnera nelze označit ani občanskou demokracii. "ODS se rozpadá a není nikdo tak silný, s kým bychom mohli udělat vládní koalici. Tudíž se připravujeme, že budeme v opozici," naznačuje Schwarzenberg.

Všichni, kdo nejsou na levici, nyní trpí, jak říká šéf TOP 09. Především také proto, že se objevilo hnutí ANO, jehož program je prý naprosto neznámý. "Nevíme, co jsou zač, kromě pana Babiše. Program si protiřečí, částečně je opsaný z jiných programů. Babiš sám udělal úspěšnou cestu od agenta k velkopodnikateli. Nevím, o co mu jde. S ANO se také nedá dělat koalice, snad až po několika letech, až se ta strana osvědčí a budeme vědět, co to je," říká Schwarzenberg.

Vůdcovské hnutí

Karel Schwarzenberg srovnává Andreje Babiše s italským vůdcem Benitem Mussolinim. "Demokratické povědomí tu ještě není moc vyvinuté. Děláme stejné chyby jako v Itálii nebo v Německu ve 30. letech, v době hospodářské krize, propadáme hnutím, která jsou určená vůdcem, nikoli programem nebo politikou," upozorňuje politik.

U podobných hnutí prý vždycky jde o populistické slogany, demagogii a postavení na osobě vůdce. U Babiše podle šéfa TOP 09 ještě nevíme, jestli je pro demokracii nebezpečný. "Uvidíme, prozatím je to zajíc v pytli. Což byla obyčejně kočka - a toto smrdí kočičinou," říká kníže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…