Schwarzenberg přirovnal Zemana k „hnusnému vínu“

11.07.2019 11:40

Šéf ODS Petr Fiala se svým návrhem zrušit přímou volbu prezidenta narazil. Nesouhlasí s ním ani Piráti a proti se ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz vyslovil dokonce i největší Zemanův politický rival Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg přirovnal Zemana k „hnusnému vínu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Současná hlava státu totiž podle Fialy rozvrací náš ústavní systém, proto by přímá volba měla být zrušena.

„Přímá volba prezidenta vedla pouze k tomu, že prezident má pocit, že porušování Ústavy je dovoleno, neboť získal přes polovinu hlasů voličů, a tedy má jakýsi silný mandát k čemukoli. To ale není pravda: Pravomoci prezidenta zůstaly stejné a stejně tak i jeho povinnosti včetně respektu k Ústavě a její tradici. Co se ale, bohužel, změnilo, je způsob zacházení s Ústavou a její interpretace prezidentem,“ míní Fiala.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Matteo Salvini tajně přijal peníze od Rusů?

4%
91%
hlasovalo: 10837 lidí

Změnilo se podle jeho slov, jakým způsobem s Ústavou prezident zachází. „Co se ale, bohužel, změnilo, je způsob zacházení s Ústavou a její interpretace prezidentem. Je proto nutné tohoto nebezpečného, protiparlamentního džina svévole vrátit zpět do láhve, je třeba vymyslet taková pravidla, aby každý musel dodržovat Ústavu a aby za její nedodržování mohl být přiměřeně sankcionován. A je třeba zahájit diskusi o návratu k naší dobré ústavní tradici, totiž volbě prezidenta Parlamentem České republiky,“ uvedl Fiala v textu, který publikoval server forum24.cz.

Fialův návrh překvapivě narazil u Zemanova letitého politického oponenta, exministra zahraničí, čestného předsedy TOP 09 a poslance Karla Schwarzenberga.

„Je-li víno hnusné, není to chyba vinaře, který láhev plní, ale vína, které do lahve bylo nalito. Ne způsob, nýbrž lidi, které volíme, jsou problém. Slováci a Rakušané volí prezidenta přímo a s rozumem,” konstatoval kníže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…