Schwarzenberg probudil Sněmovnu, přirovnal zahraniční politiku k prostituci. Babiše vyzval, aby osvobodil Česko

23.11.2018 13:56

V Poslanecké sněmovně se k aféře Čapího hnízda spolu s poslankyní Adamovou Pekarovou vyjádřil i nestor TOP 09 Karel Schwarzenberg. Apeloval na Babiše, aby odstoupil, že dělá Česku v zahraničí ostudu, a srovnal zahraniční politiku s prostitucí. „Co se u vás děje? Co se stalo v této zemi, která byla před dvaceti lety jedna z nejrespektovanějších v Evropě?“ ptají se Schwarzenberga jeho zahraniční přátelé.

Schwarzenberg probudil Sněmovnu, přirovnal zahraniční politiku k prostituci. Babiše vyzval, aby osvobodil Česko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Jako první si k pultíku stoupla Pekarová Adamová. „Místo toho, abychom se zabývali problémy této země, zabýváme se problémy premiéra,“ uvedla poslankyně za TOP 09. Domnívá se, že všude jinde by premiér rezignoval, pokud by jej svíral takovýto skandál. Vadí jí také to, že novináři jsou nazýváni hyenami, což dnes řekl ve Sněmovně právě premiér Babiš. Poukázala na Slovensko, kde došlo letos k vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka.

Anketa

Kdyby se prokázalo, že Babiš čerpal dotaci na Čapí hnízdo neoprávněně, vadilo by vám to?

14%
86%
hlasovalo: 23719 lidí

Schwarzenberg si nejdříve kopl do premiéra, že není přítomen. Pak uvedl, že není ani soudce, ani vyšetřovatel, ani psychiatr, takže nemůže soudit, zda premiérovy děti či on sám potřebují lékařskou péči. Ale podle něj působí Babiš České republice v zahraničí ostudu a to, že vychvaluje, jak jedná se všemi zahraničními politiky, je možné jen kvůli tomu, že dotyční si nemohou z ČR vybrat někoho jiného. Zahraniční politiku v tomto přirovnal k prostituci. A že by od Babiše bylo projevem vděčnosti k Česku, kde získal občanství a zbohatl, kdyby odstoupil a nepůsobil dále zemi ostudu. „Osvoboďte tuto zemi a odstupte,“ vzkázal na závěr premiérovi.

Projev Karla Schwarzenberga

Vážené poslankyně, vážení poslanci, pane nepřítomný premiére. Já musím říci, že když sleduji události a zprávy posledních týdnů, tak bych se k tomu nerad vyjadřoval, neboť nejsem vyšetřovatel, nejsem soudce a nejsem ani psychiatr, abych posoudil všechny kauzy ve vší složitosti, abych posoudil, zda váš syn, vaše dcera nebo vy sám potřebujete lékařskou péči ohledně duševního zdraví. To není můj úkol, já nejsem soudce, nejsem vyšetřovatel.

Ale jsem už starý muž, který se v politice pohybuje snad 60 let, v zahraniční politice především, a který byl dvakrát ministrem zahraničí této republiky, a tudíž má spoustu známých a přátel po celé Evropě. Při posledních výjezdech a setkáních jak se zahraničními politiky, novináři, korespondenty České republiky, zjišťuji všude zděšení z toho, co se u nás děje. Nechápou, jak takové okolnosti můžou u nás panovat, že nevadí, když je premiér trestně stíhaný, nevadí výlet na Krym, který jak známo je Ruskem obsazený.

Dívají se na mě s útrpným úsměvem, někdy se zděšením a někdy také s čistou škodolibostí a říkají: "Co se u vás děje? Co se stalo v této zemi, která byla před dvaceti lety jedna z nejrespektovanějších v Evropě?" Jak říkám, nejsem soudce. Ale vy, pane premiére, jste dostal v této zemi nejdříve občanství, pak jste tady nabyl ohromné jmění, stal jste se dokonce premiérem. Byl by důkaz minimální vděčnosti, kdybyste teď odstoupil a nebyl zátěž pro naši diplomacii, nebyl břímě, které nese Česká republika, s tou ostudou, kterou má v Evropě a po celém světě.

Vy netušíte, jak o nás mluví. Ano, uvedl jste tady, kolik zahraničních politiků se s vámi stýká, zdraví vás, zvou vás. Já jsem byl příliš dlouho v zahraniční politice, abych nevěděl, že zahraniční politika má mnoho podobností s nejstarším řemeslem, co existuje. Jeden důkaz je, že jak v tomto řemesle, tak v zahraniční politice si nemůžeme vybrat partnera, s kterým mluvíme. I mě se to stalo, že jsem mluvil, jednal s lidmi, o jejichž kvalifikaci bych raději nemluvil, o kterých se ví, že mají krev na rukou. To se každému ministru zahraničí stane. To, že jste v zahraničí respektován nebo že to neškodí České republice, je z tohoto prostého důvodu chybné.

Ještě jednou, prosím vás, pane premiére, osvoboďte tuto zemi a odstupte. Děkuji mnohokrát.

Na projev Karla Schwarzenberga zareagoval někdejší předseda vlády a prezidentský kandidát Mirek Topolánek, podle kterého Schwarzenberg dokázal Babiše zničit jedním krátkým projevem. "Gloriola evropsky významného politika, kterou se sám ozdobil A.Babiš, smutně pohasla jedním krátkým sněmovním projevem Karla Schwarzenberga," napsal Topolánek. Status se líbil poslancům Miroslavu Kalouskovi a Marku Ženíškovi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…