Schwarzenberg prozradil, co v Česku zajímá ruské špiony. Zaorálek ho pak setřel kvůli Číně

15.03.2015 21:31

Předseda zahraničního výboru sněmovny a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg z pozice exministra zahraničí v Týdnu v politice České televize zkritizoval svého nástupce Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ten mu to okamžitě vrátil s odkazem na Čínu, s níž prý kníže takřka nemluvil, takže rozhodně nepomohl rozvoji lidských práv v zemi. Nejdříve se ale mluvilo o ruských špionech.

Schwarzenberg prozradil, co v Česku zajímá ruské špiony. Zaorálek ho pak setřel kvůli Číně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Z Česka byli nedávno vykázáni hned tři špioni. Co je v Česku zajímá nejvíc? "Ruské špiony zajímá všechno: český průmysl, česká politika, především obranná politika," prozradil Schwarzenberg, který za TOP 09 jako nejsilnější pravicovou opoziční stranu zkritizoval počínání ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) v tzv. opozičním auditu. Podle Schwarzenberga se dnes klade příliš velký důraz na ekonomickou diplomacii a zapomíná se na lidská práva, kterých by se Česko mělo držet.

Pár slov řekl i k NATO a českým vojákům působícím v rámci Aliance. "Máme vynikající vojáky, kteří mají skvělou pověst u svých partnerů, což je obrovské plus pro Českou republiku," podotkl předseda TOP 09.

V reakci na Schwarzenbergova slova vystoupil i sám ministr Zaorálek, který poznamenal, že TOP 09 s Čínou vůbec nekomunikovala a on jako ministr považoval za zásadní tento dialog začít. Díky tomu, že začal, mohl prý ministr při návštěvě Číny hovořit i o lidských právech. "To se panu Schwarzenbergovi nepovedlo," prohlásil ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…