Schwarzenberg se tvrdě pustil do Zemana. Nadzvedl ho jeho projev v ruštině

28.09.2014 18:55

Bývalý ministr zahraničí a předseda TOP 09 se na sociální síti Facebook zostra pustil do prezidenta Miloše Zemana, který ve vypjaté době pronesl projev v ruštině a vyzval ke zrušení protiruských sankcí, přestože ruští vojáci vstoupili bez pozvání na území cizího státu. Schwarzenberg ve svém hodnocení zašel dokonce dál a konstatoval, že Rusko vítá odpoutání mezinárodní pozornosti od sebe směrem k Islámskému státu.

Schwarzenberg se tvrdě pustil do Zemana. Nadzvedl ho jeho projev v ruštině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg okomentoval rusky pronesený projev prezidenta Miloše Zemana, který v pátek ParlamentníListy.cz nabídly jako první svým čtenářům, v němž vyzval ke zrušení protiruských sankcí a spolupráci s Ruskou federací v potírání Islámského státu. Šílená skupina islámských radikálů přitom prý Rusku přišla vhod, protože jim nabízí záminku i pro boj na Kavkaze - konkrétně v Čečensku. Nejspokojenější by prý Rusko bylo, kdyby v tomto boji ještě podal pomocnou ruku Západ. Tamní obyvatelé již dlouho usilují o nezávislost, neboť se dodnes nesmířili s ruskou agresí z doby, kdy i ostatní evropské země budovaly své koloniální říše.

„Pan prezident Zeman teď na konferenci na Rhodosu vyzval, abychom se spojili s Ruskem proti islamistickému nebezpečí a samozřejmě zanechali veškerých sankcí. Za povšimnutí ovšem stojí, že svůj projev přednesl v ruštině. Zajisté si vážím jeho jazykových znalostí, ale když prezident České republiky v této politické situaci při takovéto příležitosti mluví rusky, tak je to jasný zahraničně politický signál, který se všude v Evropě zaznamenává. Agenti Lukoilu v jeho okolí očividně splnili svůj úkol,“ shrnul situaci Schwarzenberg.

K tomu je třeba dodat, že v řadách bojovníků Islámského státu prý najdeme tisíce čečenských bojovníku a Rusko již dalo najevo, že se obává jejich návratu na domácí půdu.

Co přesně napsal Karel Schwarzenberg:

Už nějaký pátek slýcháme z Moskvy o potížích s jejich kavkazskými koloniemi. To jsem slyšel už v době, kdy na Středním východě byl poměrně větší klid než dnes. A samozřejmě teď přichází Rusům velice vhod šílená skupina Islámského chalífátu, která dobývá značné části Iráku a Sýrie a proti níž teď arabské státy spolu s USA vytvořily koalici. Z tohoto vývoje samozřejmě panuje v Rusku nemalá radost, neboť to odvádí pozornost od podprahové války, kterou Rusko vede proti Ukrajině. A bylo by samozřejmě vděčné, kdyby Západ pomáhal potlačit veškerá hnutí za nezávislost a samostatnost na Kavkaze, v oblasti, kterou Rusko dobylo v době, kdy také ostatní evropské země dobývaly své koloniální říše. Pan prezident Zeman teď na konferenci na Rhodosu vyzval, abychom se spojili s Ruskem proti islamistickému nebezpečí a samozřejmě zanechali veškerých sankcí. Za povšimnutí ovšem stojí, že svůj projev přednesl v ruštině. Zajisté si vážím jeho jazykových znalostí, ale když prezident České republiky v této politické situaci při takovéto příležitosti mluví rusky, tak je to jasný zahraničně politický signál, který se všude v Evropě zaznamenává. Agenti Lukoilu v jeho okolí očividně splnili svůj úkol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…