Schwarzenberg si dal k obědu vaše dotazy: Nikdo nechce válku s Ruskem, ale...

08.05.2015 13:45

Z PROFILŮ Hodinu před dnešním polednem zodpověděl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg hned několik čtenářských dotazů, které mu byly položeny prostřednictvím jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Týkaly se například toho, proč mu nevadí názory amerického velvyslance, proč se rozhodl vést TOP 09 do dalších sněmovních voleb nebo proč by rád viděl vojáky USA na českém území.

Schwarzenberg si dal k obědu vaše dotazy: Nikdo nechce válku s Ruskem, ale...
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na diskusi se studenty v Olomouci

Čtenáře, který se podepsal jako Janko, zajímalo, jaké byly skutečné důvody toho, proč prezident nakonec přehodnotil své původní plány a rozhodl se nezúčastnit vojenské přehlídky, která se má v Moskvě konat zítra. Podle Schwarzenberga Miloš Zeman zaznamenal všeobecný protest české veřejnosti proti jeho účasti na vojenské přehlídce a shledal, že uctít památku padlých je možné i jiným způsobem. „Nebyl hlas, který by to schvaloval. Pan prezident uznal, že by mu to uškodilo,“ podotkl předseda TOP 09.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

TOP 09 má více lidí, kteří by ji mohli vést. Nejen Kalouska

Stejný čtenář se pak Schwarzenberga zeptal, zda, když se rozhodl vést TOP 09 i do dalších sněmovních voleb, to znamená, že strana nikoho jiného, kdo by mohl být pro voliče přijatelný, nemá.

„Denně se sebe ptám, zdali mé vedení má smysl, ale mám za to, že ještě ano. Strana má více lidí, nejen Miroslava Kalouska, kteří mohou stranu vést,“ odpověděl šéf TOP 09.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

To je historický blábol

Schwarzenberg odpověděl i na dotaz, který se týkal toho, že je údajně historicky doložené, že USA dosadily v minulosti do vedení Ruska Lenina a do vedení Německa Hitlera. Taková tvrzení označil Schwarzenberg za „historický blábol“. „Samozřejmě USA neměly s Leninem co do činění, ani nevěděly, že existuje. Lenina převezli Švýcaři v zapečetěném vagonu,“ odpověděl Schwarzenberg.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Nikdo nechce válku s Ruskem. Ale...

Čtenářka Eleonora Schwarzenbergovi vyčetla, že „zase volá do zbraně“, a poukázala na to, že drtivá většina českých občanů válku nechce. „Nikdo nechce válku s Ruskem, ale musíme reagovat na fakt, že jedna země útočí na sousední,“ odpověděl předseda TOP 09.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Americký velvyslanec se do našich záležitostí nevměšuje

„Pane Schwarzenbergu, opravdu chcete českým občanům namlouvat, že není nic zlého na tom, když zástupce cizí mocnosti mluví do prezidentského postoje v zahraniční politice vlastní země? Nevadí vám tato bezprecedentní snaha o vměšování do vnitřních záležitostí suverénního státu?“ zajímalo zase čtenáře, podepsaného jako „Ledňáček“. Schwarzenberg odmítl, že by se jednalo o vměšování do vnitřních záležitostí našeho státu. „To se děje jinými způsoby,“ podotkl bez bližšího vysvětlení.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Na přítomnost amerických vojáků mohou být různé názory. Já to vidím spíš kladně

Martin Liška, který se představil jako člen ANEO, se Schwarzenberga zeptal, co spatřuje přínosného na tom, aby armáda USA pobývala v ČR, když se již jednou občané ČR vyjádřili, že americkou ani jinou armádu zde nechtějí. „Co se týká přítomnosti amerických vojáků v ČR, na to mohou mít různí lidé různé názory, já to vidím spíše kladně,“ odpověděl Karel Schwarzenberg.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…