Schwarzenberg v ČT napadl Zemana: Pilně pracoval na rozpadu "stojedničky"

19.08.2013 20:01

Strana TOP 09 po konci „stojedničky“ patří k největším a nejhlasitějším zastáncům rozpuštění Poslanecké sněmovny a umožnění předčasných voleb. „Všichni poslanci TOP 09 budou přítomní a budou hlasovat pro rozpuštění sněmovny,“ zdůraznil večer před hlasováním v pořadu Interview na ČT 24 předseda strany Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg v ČT napadl Zemana: Pilně pracoval na rozpadu "stojedničky"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg na inauguraci Miloše Zemana

Schwarzenberg podle svých slov pevně doufá, že se zítra sněmovna skutečně rozpustí, jistý si tím ale není. „Poslanci jsou v poslední době poněkud pohybliví a člověk je objevuje na místech, kde by je nečekal. Tak uvidíme, jak to dopadne,“ poznamenal.

Kolik poslanců bude hlasovat pro rozpuštění a kolik z nich naopak proti, se neodvážil spekulovat. „Odhady ještě večer správné se ráno můžou ukázat jako mylné. Nevím, jak budou hlasovat v sociální demokracii, jak v ODS. Jen vím, jak budou hlasovat naši lidé,“ dodal šéf TOP 09.

Omluvu od Peciny nečekám

K lidem, kteří v rozpuštění sněmovny nevěří, patří například ministr vnitra v demisi Martin Pecina, který v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že poslanci schválí rozpuštění sněmovny nejdříve v září. A to vinou právě TOP 09, která podle něj opět otočí a bude hlasovat proti. „Pecina není znalec TOP 09. Prostě kecá,“ rázně odmítl jeho spekulace Schwarzenberg s tím, že jeho strana představuje jediný pevný bod ve sněmovně, na který je spolehnutí.

Pecinův výrok pobouřil i předsedu poslaneckého klubu TOP 09/STAN Petra Gazdíka, který se dokonce nechal slyšet, že od něj po zítřejším hlasování čeká omluvu. Schwarzenberg by ji také uvítal, avšak nevěří, že se tak stane. „Bylo by to hezké, kdyby se omluvil. Ale jak znám Pecinu, tak to od něj neočekávám,“ podotkl.

Ve sněmovně vládne nervozita

V Poslanecké sněmovně v současnosti podle Schwarzenberga panuje velmi vyostřená atmosféra, za níž může nervozita z předčasných voleb. Tyto volby jsou prý navíc velmi důležité, neboť poprvé v historii moderního českého státu představují závažné rozhodnutí, zda bude v zemi i nadále parlamentní demokracie, či nikoli. „Některé malé strany jsou v ohrožení a možná budou muset sněmovnu opustit, ODS se ocitá ve velké krizi, ČSSD je rozpolcená mezi příznivce Haška a tedy i Zemana a příznivce Sobotky. Je to tedy opravdu zvláštní situace,“ shrnul.

Proti rozpuštění sněmovny a předčasným volbám vystupují občanští demokraté. Hájí svůj postoj tím, že se obávají o osud právě projednávaných zákonů. Schwarzenberg však tento názor nejen nesdílí, ale navíc ho považuje za pouhou zástěrku pro skutečný důvod – vyřešení volebních kandidátek. „Zkušenost mě učí, že se na nic a na nikoho nemohu spolehnout,“ povzdychl si a zavzpomínal, že před krátkou dobou se TOP 09 domluvila s ODS na hlasování pro rozpuštění. Náhlý obrat občanských demokratů ho prý proto překvapil.

S vidinou předčasných voleb se rojí i spekulace o nové vládě a možných koalicích. Zatímco předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jakoukoliv formu spolupráce s TOP 09 odmítá, Schwarzenberg je vůči sociálním demokratům vstřícnější. „Není důležité, jestli je strana pravicová nebo levicová, ale jestli s ní lze se domluvit na rozumném programu. Nejde o styčné body, ale o kompromis. Ale zatím to jsou jen plané kecy, o tomto se bude diskutovat ráno po volbách,“ uvedl. Pokud je prý strana skutečně demokratická, vždycky v sobě nese koaliční potenciál, proto na stejnou úroveň dosadil možnost spolupráce jak s ODS, tak i ČSSD.

Zemanovy postupy jsou proti duchu ústavy

Kriticky hovořil i o prezidentovi Miloši Zemanovi, jehož některé kroky jsou prý „proti duchu ústavy“ a připomněl okolnosti jmenování vlády Jiřího Rusnoka, kdy existovala většinová podpora ve sněmovně pro stávající vládní koalici. „Pilně na tom pracoval, on i jeho spojenci, aby ‚stojednička‘ už dále nebyla. Někteří poslanci v noci před hlasováním otočili, to je zvláštní,“ konstatoval.

Vzájemný střet ale nepovažuje za osobní. „Kdyby Zeman vykonával svůj úřad jako Havel nebo Klaus, tak bych ho respektoval,“ prohlásil s tím, že osobně proti němu vůbec nic nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…