Schwarzenberg v Třikrálové promluvě pojmenoval zásadní problém společnosti

05.01.2014 10:22

Vloni v lednu bojoval o prezidentský post a s Milošem Zemanem prohrál. Přesto Karel Schwarzenberg (TOP 09) pronesl Tříkrálovou promluvu k občanům naší země, ve které vyzdvihoval především slova svoboda, morálka a odpovědnost. Kníže má za to, že lidé mají důvod hledět s určitou nadějí do budoucna, protože se nám mnohé zdárně podařilo. Nesmíme si ale nechat tu svobodu vzít, a to ani od lidí, kteří napínají českou Ústavu do krajnosti.

Schwarzenberg v Třikrálové promluvě pojmenoval zásadní problém společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg pronesl svůj tříkrálový projev v Obecním domě

Předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pronesl v neděli dopoledne své Tříkrálové poselství občanům. Zařadil se tak po bok prezidenta Miloše Zemana, který pronesl své vánoční poselství, a exprezidenta Václava Klause, který na Nový rok promluvil v televizi Prima.

Pomůže nám odpovědnost a morálka

„Máme hromadu nesrozumitelným jazykem psaných zákonů, o které zakopáváme den co den, máme problémy i se státní správou. Ale v žádném případě nejsme oprávněni k tomu, abychom přehlíželi to dobré. Je kolem nás mnohé, co jsme udělali dobře. Naše země se za pětadvacet let hodně změnila. Podařilo se nám zvládnout mnohé katastrofy, podařilo se nám pročistit i toky řek. Tak jsme se dostali z jedové chýše, ve které jsme žili od osmdesátých let,“ poznamenal Schwarzenberg.

Připomněl také, že si Česko stojí relativně dobře při pohledu na nezaměstnanost ve srovnání s okolními státy. A především máme svobodu, díky níž mohou lidé cestovat. Kníže však zároveň vyjadřuje určitou obavu z jejího ohrožení, toho se měli dopustit někteří političtí aktéři tím, že napínali Ústavu do krajnosti.

Největším rizikem je pak podle Schwarzenberga určitá „otrávená netečnost“, jíž trpí čeští občané, kteří často tvrdí, že se od politiků nedočkají ničeho dobrého. Každý by měl přitom začít sám u sebe, rozmýšlet své kroky, uvažovat, co se stane za rok a zároveň se zajímat i o dění kolem sebe. „Náš problém se jmenuje krajně nejistá budoucnost,“ varoval Schwarzenberg. Jeho řešením je odpovědné konání, přemýšlení a zohlednění morálního jednání. Předseda TOP 09 v této souvislosti vzpomněl i slova prvního českého prezidenta Václava Havla, který také často hovořil o morálce a odpovědném konání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…