Schwarzenberg vystoupil s poslankyní, která dříve řekla, že důchodci se dokáží uskromnit. A přednesli návrh trestu pro Rusko

30.07.2014 11:53

Tisková konference TOP 09 v Poslanecké sněmovně přinesla oficiální stanovisko této strany k současnému dění na Ukrajině. Poslankyně Gabriela Pecková společně s předsedou Karlem Schwarzenbergem prezentovali především iniciativu k úplnému vyloučení Ruska z Rady Evropy. Bývalý ministr zahraničí pak pohovořil o nebezpečí Ruska a přidal veršovanou radu, jak proti němu postupovat.

Schwarzenberg vystoupil s poslankyní, která dříve řekla, že důchodci se dokáží uskromnit. A přednesli návrh trestu pro Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gabriela Pecková

Poslankyně Pecková, doposud známá především svým výrokem, že generace současných důchodců vyrůstala za války či za komunismu, a proto se dokáže uskromnit, se nyní rozhořčila nad tím, že na Ukrajině stále umírají lidé a roste podíl Ruska na těchto hrůzách. Důkazy podle ní hovoří čím dál jasněji. „Bohužel stále existují skupiny, které nebudou tyto důkazy uznávat a budou jimi manipulovat," rozhořčila se poslankyně.

Vše k poslankyni Peckové - včetně vysvětlení kontroverzního výroku - najdete ZDE.

Ta je zástupkyní české sněmovny v Radě Evropy, kde prý chystá navrhnout úplné vyloučení Ruska z této organizace. O totéž se snažila již na minulém zasedání, nakonec však bylo prosazeno pouhé pozastavení hlasovacích práv Rusku. Zdůvodňováno to bylo tím, že je třeba s Ruskem stále vést dialog. „Vývoj posledních dní ukazuje, že zvolené postupy nefungují. Místo dialogu umírají lidé," zvolala Pecková.

Vše k tématu Rusko a sestřelené letadlo nad Ukrajinou

Podle ní je skutečně třeba mít obavy o integritu hranic Ukrajiny, která by mohla být narušena ruskými jednotkami. „Nikdo neví, kde se ruská expanze zastaví," upozornila poslankyně.

Pak si vzal slovo předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a svůj výstup zahájil lakonickým konstatováním: „To, co se děje, je válka." V jeho - jak sám uvedl - konzervativním vnímání světa je situace, kdy jedna země bere kus území zemi jiné, posílá tam tajně vojenské jednotky, cvičí tamní obyvatele svými důstojníky a posílá přes hranice zbraně, které jsou dokonce obraceny proti civilním dopravním prostředkům, jednoznačně válkou.

„A země, která vede válku, nemá v Radě Evropy co dělat," podpořil stanovisko kolegyně Peckové. Rada Evropy podle něj je mírová organizace, která stojí na zásadě, že se podobné agrese nepáchají. Proto je třeba tuto zásadu bránit. „Proti agresi, proti porušování smluv musíme bojovat," ujistil.

Jak by tento boj měl vypadat, naznačil následně po dotazu jednoho z novinářů na sankce, proti Rusku aktuálně zavedené. „Doufám, že budou stačit," uvedl bývalý ministr zahraničí. Pokud nebudou, tak je podle něj třeba přitvrdit. „Jak se u nás říká - kde nepomůže Komenský, tam pomůže Frištenský," zaperlil bonmotem.

Na námitky, že by tyto sankce mohly poškodit naši ekonomiku, Schwarzenberg připomněl: „Naši dědové a otcové sami bojovali za svobodu. Od nás se pouze žádá, aby se HDP snížilo o několik desetin procenta." Pokud by to prý byla naše jediná oběť svobodě v Evropě, mohli bychom se považovat za šťastnou generaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…