Schwarzenberg vyzval z ČT vládu: Dejte na migrační krizi dalších půl miliardy

02.11.2015 23:11

Dělá Česko dost pro vyřešení uprchlické krize? Posíláme např. dost peněz do krizové oblasti v okolí Sýrie. Podle exministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) bychom mohli posílat až půl miliardy korun navíc. Předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL) k tomu dodává, že by se tyto peníze měly využívat co nejefektivněji. Jenže jak to zajistit?

Schwarzenberg vyzval z ČT vládu: Dejte na migrační krizi dalších půl miliardy
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přislíbil stomilionovou pomoc regionu nejvíce postiženému uprchlickou krizí – zemím v okolí Sýrie. Je to dost vzhledem k tomu, jak velkou krizi uprchlická vlna představuje? O tom, zda bychom neměli dělat více, v pondělních Událostech, komentářích diskutovali exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) a předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

„Já jsem rád, že se ty peníze našly, protože jak EU, tak Česko začínají reflektovat ten fakt, že je třeba pomáhat v místě konfliktu. Neříkám, že by ta pomoc nemohla být větší, ale odpovídá našim možnostem... Náš předseda Pavel Bělobrádek k tomu poznamenal, že je to investice do naší bezpečnosti,“ konstatoval v úvodu Benešík.

Podle Schwarzenberga bychom měli poslat více peněz do Chorvatska či Maďarska, které jsou chudší než my, ale uprchlická krize se jich dotýká více než nás. Nemáme tolik peněz jako Němci, ale jako středoevropský stát bychom mohli poskytnout více pomoci. „Kdybychom Slovinsku nebo Maďarsku opravdu pomohli, tak by další půlmiliarda byla dobrá,“ doplnil předseda TOP 09.

Benešík zopakoval, že tyto peníze představují investici do naší budoucnosti, takže bychom mohli poslat dalších 200 milionů korun. Uvidíme, zda se to podaří. „My ale chceme mít jistotu, že se tyto peníze neztratí, proto investujeme peníze do konkrétních projektů... Do vylepšení života  lidí v uprchlických táborech, aby z nich neodcházeli,“ popsal svou představu lidovecký politik. Konkrétně může jít o výstavbu škol, budování rozvodů vody, elektřiny a tak podobně.  

Více musí pomáhat i EU jako celek, která by svou rozvojovou pomoc měla lépe koordinovat. Na tom by se prý EU mohla shodnout na rozdíl od kvót, které Benešík považuje za nesmysl. Znovu také zopakoval, že se řada peněz využije neúčelně. EU by si to měla ohlídat. Schwarzenberg ale varoval, že tato kontrola může být jen omezená. Suverénnímu státu můžete jen obtížně nařizovat, co by měl dělat s penězi, které mu poskytnete. „A problém je, že u nejchudších států je správa věcí veřejných poněkud pochybná,“ posteskl si exministr zahraničí. Efektivnější kontrolu mohou dělat neziskové organizace, které působí přímo v místě. A pozitivní investice navíc potřebují čas, aby se mohly projevit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…