Schwarzenberg zanedbal chod ministerstva, pravil Stropnický. Mluvil i o sudetských Němcích

06.12.2013 9:02

Poslanec Martin Stropnický, který stále častěji zastupuje na veřejnosti hnutí ANO Andreje Babiše, neskrývá touhu stát se ministrem zahraničních věcí v nové koaliční vládě. Jeho cílem by v takovém případě bylo, aby se Česká republika konečně stala solidním partnerem v Evropské unii, prozradil v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Schwarzenberg zanedbal chod ministerstva, pravil Stropnický. Mluvil i o sudetských Němcích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herec Martin Stropnický

Anketa

Kterého českého prezidenta máte nejraději?

hlasovalo: 27898 lidí

Ačkoli většina lidí bere Martina Stropnického jako kandidáta na post ministra kultury, sám se vidí spíše v čele rezortu zahraničních věcí. "Mě na zahraničí láká i to, že tam mám z 90. let ještě pořád pár známých, profesně velmi kvalitních lidí, kteří byli v cizině a znají svět, ale kteří teď na ministerstvu ve většině živoří, protože museli ustupovat politickým nominacím. S nimi bych zahraniční politiku dělal velmi rád," uvedl poslanec v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Důstojný člen EU

Má také jasno o tom, kam by v případě jmenování ministrem zahraničí svou politiku směřoval. "Především bych chtěl - a na tom je v naší rodící se trojkoalici naštěstí shoda, ať už bude ministrem zahraničí kdokoliv, abychom konečně byli solidním partnerem v Evropské unii. Abychom ukázali, že doba rozcapeného fracka už skončila a začíná období, v němž budeme konečně plnohodnotným členem unie. Ne nekritickým, ale partnerským," popsal své priority Stropnický.

Dobrou pověst z 90. let, kdy Česká republika usilovala o vstup do EU, jsme prý prohospodařili, když jsme všechny poučovali, jak mají co dělat. To se podle politika musí změnit.

Kritika i chvála Schwarzenberga

Stropnický jasně uvedl i to, čím by se lišil od svého předchůdce, šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. "Začnu něčím, co není příliš lesklé: Soustředil bych se na to, aby ten dům konečně fungoval. Karel Schwarzenberg jeho chod zanedbal, což začíná u rozpočtu," tvrdí politik.

"Také bych chtěl, aby kvalitní lidé, kterých tam zbylo tak 25 procent, se dostali na důležité posty a aby je neřídili nezkušení lidé jen na základě politické příslušnosti či známosti. Ale abych nebyl jen kritický, mně se na panu Schwarzenbergovi líbil jeho kosmopolitní přístup, včetně důrazu na dodržování lidských práv," dodal Stropnický.

Nemyslí si ale, že to lidé z ČSSD a prezident Zeman neuslyší rádi, protože kritizovali exministra Schwarzenberga, že právě tímto důrazem ohrožuje české obchodní zájmy v Rusku nebo Číně. "Šlo spíš o to, jak se to říká. Ono v diplomacii záleží nejenom na tom 'co', ale také 'jak' to říkáte," tvrdí Stropnický. Proto je podle něj nezbytné najít i s prezidentem v zahraniční politice společné naladění.

Nešlapejme po záhoně

Ze nezodpovědné a hloupé označil poslanec hnutí ANO oživovat téma sudetských Němců, jak se dělo během prezidentské kampaně. "My máme chalupu v bývalých Sudetech a naše ohrožení původním obyvatelstvem se projevuje tak, že přijede rodina potomstva původního majitele a podívá se, kde bydlela babička. Vypijeme kafe a poklábosíme," popisuje Stropnický.

"Nechci to trivializovat, ale je to velký dar, když se tak obrovské trauma daří vstřebávat velkorysostí, která je potřeba na obou stranách. Němci dnes navíc mají snad nejpacifističtější generaci v dějinách, a šlapat po takovém záhoně, to bychom byli velcí hlupáci," uzavírá pro HN Martin Stropnický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…