Schwarzenbergův nástupce Kohout: Budeme pomáhat českým firmám. I zbrojnímu průmyslu

05.08.2013 11:52

České zastupitelské úřady musí soustavně a cíleně pomáhat českým exportérům uplatňovat se na zahraničních trzích, říká v rozhovoru na serveru iDnes.cz ministr zahraničních věcí Jan Kohout.

Schwarzenbergův nástupce Kohout: Budeme pomáhat českým firmám. I zbrojnímu průmyslu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jan Kohout

Jan Kohout pro iDnes.cz potvrdil, že ekonomickou diplomacii si vytkl jako jeden z hlavních cílů ve svém působení v úřadě. „Ano, máte pravdu, ekonomickou diplomacii skutečně vidím jako jednu ze svých klíčových priorit. Problémem, alespoň donedávna, bylo jisté přehlížení ekonomické diplomacie jako integrální součásti české zahraniční politiky. A právě tady vidím prostor pro změnu.“ Ministr zahraničních věcí chce nastavit fungování ekonomické diplomacie tak, „aby jak ústředí, tak především naše zastupitelské úřady, soustavně a cíleně pomáhaly českým exportérům uplatňovat se na zahraničních trzích“.

Ministr Kohout také v tomto ohledu pochválil spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu a jeho ministrem Jiřím Ciencialou. „Zároveň je potřeba tyto kroky koordinovat i s dalšími resorty, zejména pak s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Snažíme se s ministerstvem navzájem si vycházet maximálně vstříc, protože si uvědomujeme, že nám jde o společnou věc - tedy podporu českého exportu."

Týká se to i českého zbrojního a obranného průmyslu

Ministr chce věnovat podporu i zbrojnímu průmyslu. Pro iDnes.cz uvedl: „Co se týče obranného průmyslu, není nutné strkat hlavu do písku. Zbrojní export je významnou položkou zahraničního obchodu vyspělých ekonomik, jako je třeba ta německá či francouzská. V rámci rozpracování české ekonomické diplomacie počítáme i s obranným průmyslem.“

Šéf diplomacie Jan Kohout si je vědom toho, že nové volby budou nejpozději v polovině příštího roku, přesto však uvažuje i v dlouhodobých horizontech. „Pokud by mi v úřadu bylo dopřáno více času, určitě bych se chtěl více věnovat tomu, jak lépe systematizovat strategické řízení naší zahraniční politiky. Jinými slovy, a to se snažíme mimochodem prosadit v oblasti ekonomické diplomacie, jak lépe vyhodnocovat efektivitu naší zahraniční politiky a tomu uzpůsobovat naše zahraničně-politické úsilí. Ne vždy se nám totiž daří sladit každodenní diplomatickou činnost a iniciativy s našimi dlouhodobými zájmy a ne vždy si umíme přesvědčivě odpovědět na otázku, proč danou věc prosazujeme, jaký nám může přinést užitek a jak zapadá do naší dlouhodobé strategie.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…