Schwarzenbergův výprask Mynářovi: Bezva, daří se ti, chlapče. Já bych za to ale letěl

23.01.2015 7:55

Dva roky působil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg jako kancléř u Václava Havla. Tak šikovný, jako je nynější šéf prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář, který si koupil vilu údajně pod cenou, ale prý nikdy nebyl. Zato prezident Zeman je dle Schwarzenberga katastrofou pro naši zemi.

Schwarzenbergův výprask Mynářovi: Bezva, daří se ti, chlapče. Já bych za to ale letěl
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Karel Schwarzenberg navštívil pivnici Praha ve Strážnici

„Bezva, daří se ti, chlapče. Jsi o dost šikovnější, než já kdy byl,“ pomyslel si prý Schwarzenberg, když se dozvěděl, že si kancléř Mynář koupil vilu v pražských Strašnicích za pět a půl milionu, údajně značně pod cenou. To, že prezident Zeman podobné aktivity svému kancléři toleruje, ho údajně nepřekvapilo. Kdyby si ale něco takového dovolil on z pozice kancléře, Havel by ho vyhodil. „Václav Havel by mi řekl, že jsem úředník a nesmím dělat takovou práci. Kancléř je úředník, který se musí řídit pokyny hlavy státu. To bych letěl a přistál v Jelením příkopu,“ zdůraznil Schwarzenberg v rozhovoru pro deník Blesk.

Předpovědět, zda kancléř Mynář zůstane na Hradě, si předseda TOP 09 netroufá. „Nevím, může se mu stát to, co jistému panu Šloufovi, že najednou upadne do nemilosti, aniž by to tušil půl hodiny předtím. Pan prezident rozhoduje, zdá se, velmi impulzivně,“ všímá si Schwarzenberg, který by byl na Mynáře velice tvrdý. Zejména kvůli chybějící bezpečnostní prověrce.

Za hezké a milé považuje předseda TOP 09 to, že se prezident Zeman nechal slyšet, že kdyby Schwarzenberg vypadl z okna, pomohl by mu. Schwarzenberg by prý pro Zemana udělal to samé. Ale musí údajně přemýšlet také o tom, kdo by měl největší radost, kdyby z okna skutečně vypadl.

Se způsobem, jakým Zeman přistupuje k výkonu prezidentského mandátu, se předseda TOP 09 neztotožňuje. Prezident by podle něj neměl být provokatér, nýbrž by měl spíše zkoušet spojovat oponenty. „V ústavním systému funguje prezident jako krabička poslední záchrany z Rychlých šípů. On má vyřešit konflikty. Obávám se, že to, jak se Zeman svého mandátu ujal, je katastrofou pro tuhle republiku,“ myslí si Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…