Schytal jsem to, ale to k tomu patří, říká ministr Vojtěch

29.08.2020 11:05

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v rozhovoru pro sobotní MF Dnes konstatoval, že to schytal za zmatek kolem povinnosti nosit roušky ve školách. Uznal však, že s touto kritikou musel počítat, protože jako politik nese odpovědnost za to, jaká rozhodnutí v roli ministra vydává. Hlas epidemiologů, jejichž radami se řídí, je toliko hlasem poradním.

Schytal jsem to, ale to k tomu patří, říká ministr Vojtěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Když lidi kritizují zavedená protikoronavirová opatření, předseda vlády Andrej Babiš (ANO) rád říkává, že opatření nevycházejí z vlády, ale od epidemiologů. Ministr zdravotnictví za Babišovo hnutí Adam Vojtěch však bez obalu uznává, že konečnou odpovědnost za to, pro který z návrhů epidemiologů a hygieniků se rozhodne, nese on jako ministr.

„Vždycky za to nese zodpovědnost ministr. Akorát potřebuji mít odborný názor; není úplně dobře, když se ukáže, že odborníci nemají shodný názor. Pak se dostávám i já do složité situace. Je tady od toho sekce paní hygieničky, ale stejně zodpovědnost ponese v konečném výsledku ministr, což jsme viděli v minulém týdnu, když jsem to schytal. To k tomu ale patří,“ pravil ministr Vojtěch.

Konstatoval také, že počty lidí, kteří se nakazili koronavirem, rostou. A možná by bylo dobré, kdyby se lidé nechali očkovat proti chřipce, protože dnes nikdo neumí říci, co se stane, až dojde k souběhu koronaviru a sezóny klasické chřipky. Není jisté, jak např. koronavirus zmutuje.

Jenže s očkováním je prý problém.

Kdo dřív přijde, ten dřív mele. Tak to podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bude. Česko je v dodávkách očkovacích látek závislé na zahraničí a čeští lékaři nejsou ochotní objednávat velké objemy vakcíny, když část loňských objednávek dokonce museli spálit, protože je Češi nevyužili.

Teď je to tedy tak, že je k dispozici očkování asi pro 870 tisíc lidí a až se tato kapacita vyčerpá, zájemci už v Česku letos další vakcínu neseženou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…