Sčítají se škody po povodních. Kraje hlásí přes 15 miliard

05.08.2013 22:41

Od velkých záplav uplynuly dva měsíce a kraje mají už konkrétní čísla, na kolik vyšly škody. Celková částka vychází na více než 15 miliard korun, přičemž velkou část, čtyři miliardy, tvoří škody v Praze.

Sčítají se škody po povodních. Kraje hlásí přes 15 miliard
Foto: Jakub Melín
Popisek: Povodně 2013

"Celkové jednotlivými kraji vyčíslené náklady na obnovu jejich území mimo Prahu činí ke dni 24. 7. 2013 celkem 11 430 799 000 korun," uvedl pro server Aktuálně.cz Michal Žurovec z Ministerstva financí.

Otázkou je, kolik peněz na opravy dostanou kraje od státu. V první fázi vláda uvolnila 757 milionů korun na okamžité řešení problémů, teď se připravuje fáze druhá. Nová částka by měla pokrýt náklady na obnovu toho, co záplavy zničily. Rozhodovat se o ní bude v polovině srpna. Čeká se totiž na vyčíslení škod v Praze.

Na konci července stanovil náměstek primátora Jiří Vávra hranici na čtyřech miliardách s tím, že hranice byla i překročena. Z částky tvoří 2,2 miliardy korun ztráty na majetku města a městských částí, o ty bude metropole nejvíce usilovat. Zbytek z částky připadá na soukromý majetek.

Na červencovém jednání vlády rozhodlo Ministerstvo pro místní rozvoj o tom, že kraje budou moci získat na opravy až 85 procent nákladů. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, který v první fázi dostal také nejvíce peněz, a to přes 320 milionů. Na druhém místě byl kraj Středočeský s 220 miliony a pak Praha, která dostala 100 milionů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…