Sdružení Rekonstrukce státu ocenilo desítku senátorů

21.09.2018 6:16

Sdružení Rekonstrukce státu dnes ocenilo desítku senátorů, kteří aktivně prosazovali protikorupční zákony. Hodnocení mělo předem daná kritéria, zohlednilo to, jak senátoři hlasovali o pěti klíčových protikorupčních opatřeních – zavedení registru smluv, nová pravidla pro podávání majetkových přiznání politiků, zákony bez přílepků, nová pravidla financování politických stran a volebních kampaní a rozšíření pravomocí NKÚ.

Sdružení Rekonstrukce státu ocenilo desítku senátorů
Foto: Rekonstrukce státu
Popisek: Rekonstrukce státu

Analytici hodnotili informace o individuálním hlasování a aktivitě při tvorbě zákonů za posledních pět let. Mezi největší zastánce protikorupčních zákonů v Senátu patří podle tohoto hodnocení pražští senátoři Libor Michálek (za Piráty) a senátorka Renata Chmelová (KDU-ČSL). Dále pak pražský senátor Václav Láska (Senátor 21), přerovská senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a brněnský senátor Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL). Oceněni byli také například táborský senátor Jaroslav Větrovský (ANO) či kladenský senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

„Celkem 38 senátorů protikorupční zákony jasně podporovalo a u dalších 13 podpora převažovala. Významně tak přispěli k prosazení důležitých protikorupčních zákonů i k odražení pokusů o jejich okleštění,“ uvedl vedoucí týmu Rekonstrukce státu Josef Karlický.

Mezi senátory na druhé straně žebříčku se objevil strakonický senátor Karel Kratochvíle (ČSSD), dále Ivo Valenta (za Soukromníky) či teplický senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Rekonstrukce státu je projekt nevládních neziskových organizací, firem, občanů v regionech a politiků. Vznikla v březnu 2013 jako společný projekt dvacítky protikorupčních organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…