Sdružení i strany jsou často zástěrkou pro osobní zájmy

14.05.2014 12:45

Chcete zamaskovat, že vám jde jen a jen o vaše osobní zájmy? Založte občanské nebo profesní sdružení, případně politickou stranu, a předstírejte zájem veřejný!

Sdružení i strany jsou často zástěrkou pro osobní zájmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jeden z nejviditelnějších příkladů takového postupu poskytl v uplynulých letech například ekologický aktivista Lubomír Studnička. Pyšní se například tím, že na popud občanského sdružení, za které vystupuje, soud zrušil územní rozhodnutí pro stavbu dálnice D8.

Sám Studnička ale odešel letos v březnu od soudu s podmíněným trestem za to, že na jiné projekty tak přísný nebyl. Investory to ovšem něco stálo na úplatcích maskovaných jako příspěvky sdružení, o které si podle rozsudku aktivista řekl. Dohromady to bylo nejméně čtvrt milionu korun.

Sdružení si půjčilo „člena“ bez jeho vědomí

Sdružení – tentokrát podnikatelské – používá jako zástěrku pro prosazování svých byznysových zájmů také jednatel odpadářské firmy D+P Rekont, s. r. o. Jiří Pejčoch. Zpracovatelská kapacita firmy, jejímž je zároveň spolumajitelem, není dostatečně využita a on proto usiluje o legislativní změnu, která by mu přinesla více zakázek.

Letos v lednu například nadšeně děkoval v dopise adresovaném šéfredaktorovi Lidových novin Istvánovi Léko za článek napadající současný systém recyklace vysloužilých elektrospotřebičů, a to jménem Sdružení zpracovatelů odpadních elektrických a elektronických zařízení (SZE).

Sdružení, které by mělo hájit zájmy zhruba 40 firem působících v oboru, má přitom pouhé tři členy – samozřejmě včetně Pejčochova eseróčka. Čtvrtého – Cart4Future, s. r. o. – na seznam členů „kdosi“ zapsal bez jeho vědomí. Jakmile se to ve firmě dověděli, muselo ji sdružení ze seznamu rychle vymazat.

Stranický program jako cena do soutěže

Po změně systému recyklace zavedeného podle evropských zkušeností i v ČR ostatně volá i Josef Barta, předseda Republikové rady politické strany Občané České republiky, jinak shodou okolností manažer firmy Elektrošrot, a. s., jednoho ze tří členů sdružení SZE. Strana byla ustavena na sněmu v říjnu 2013, aby jejím jménem hned v lednu letošního roku Barta vyhlásil fotosoutěž pro nejširší veřejnost s cílem dokázat, že – jak jinak - současný systém recyklace je špatný.

Výsledky soutěže měly být vyvěšeny do 7. března na stranickém webu www.obcane-cr.cz. Žádné takové informace tam nenajdete, stejně jako třeba jakoukoli zmínku o členské základně. Podle Bartových slibů se měly výsledky objevit také na blogu Novinky.cz. Ani tam je neobjevíte – možná proto, že žádný takový blog neexistuje.

Organizátor možná předpokládal, že soutěžních příspěvků se sejdou stovky nebo dokonce tisíce. Kdo by také odolal lákadlu v podobě elektronické verze stranického programu? Zdarma jej měli obdržet všichni účastníci! Lákadlo ale nejspíš nezabralo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…