Sdružení nájemníků OKD udeřilo: Po Bakalovi žádejte 30 miliard

26.09.2013 11:42

Česká republika by podle Sdružení nájemníků Bytyokd.cz mohla vymáhat po vlastnících OKD náhradu za nedovolenou podporu při prodeji státního podílu v těžební firmě v roce 2004. Informuje o tom server e15.cz . Sdružení částku vyčíslilo na 20 miliard korun, s úroky by to bylo až 30 miliard. Nájemníci prý o tom minulý týden informovali premiéra Jiřího Rusnoka a ministra financí Jana Fischera.

Sdružení nájemníků OKD udeřilo: Po Bakalovi žádejte 30 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

„Chystáme se kontaktovat v téhle věci pana prezidenta a požádat ho o schůzku, abychom mu vysvětlili veškeré pozadí a také, jaké jsou možnosti České republiky domáhat se něčeho po panu Bakalovi. Protože ty možnosti jsou skutečně velké,“ řekl předseda Sdružení nájemníků Bytyokd.cz Roman Macháček.

Privatizace OKD je nyní v hledáčku protikorupční policie. Ta loni obvinila znalce, jenž v roce 2004 vypracoval posudek na ocenění podílu fondu národního majetku v OKD. Server e15.cz píše, že jím způsobená škoda, tedy jím vyhotoveným nepravdivým znaleckým posudkem, dosáhla 3,4 miliardy korun. Podle informací serveru vyšetřování ještě nebylo ukončeno.

Stát prodal šestačtyřicetiprocentní podíl za 4,1 miliardy korun. Policie předběžně vyčíslila škodu na 3,4 miliardy, to znamená, že se prý mělo prodávat minimálně za 7,5 miliardy. „Máme možnost nahlížet do spisu. A ty důkazy jsou velmi závažné a podle mého názoru nezpochybnitelné,“ řekl předseda sdružení Roman Macháček. Skutečná cena navíc podle něj měla být 24 miliard korun.

Prokazatelně nedovolená podpora

Právě tyto poznatky vedou sdružení k přesvědčení, že po podnikateli Bakalovi je možné vymáhat zmíněné miliardy. „Tam byla prokazatelně nedovolená podpora. Je třeba, aby protikorupční policie vyšetřování dotáhla do úspěšného konce a aby se do toho vložil stát,“ říká Macháček.

Podle něj privatizační smlouva umožňuje státu v případě prokázání podpory domáhat se jejího navrácení. „My máme podanou stížnost na nedovolenou podporu, ale potřebujeme, aby se stát připojil a vymáhal nedovolenou podporu s námi,“ uvedl Roman Macháček pro server e15.cz. Důrazně také upozorňuje na fakt, že za rok podle něj bude všechno promlčené a nebude možné vymoci nic.

Podnikatel Zdeněk Bakala má zhruba poloviční podíl v mezinárodní investiční skupině BXR. Server e15.cz píše, že té patří ze dvou třetin společnost NWR, která vlastní těžební firmu OKD, a prostřednictvím společnosti RPG byty zhruba 44 tisíc bývalých bytů OKD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…