Sdružení podpořilo Kalouska ve výrocích o "komunistickém fízlovi"

25.09.2014 12:50

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek žádá Sněmovnu, aby zrušila verdikt mandátového a imunitního výboru, podle kterého se má omluvit Zdeňkovi Ondráčkovi (KSČM) za slova o komunistickém fízlovi. Kalousek trvá na tom, že nejde o vulgarismus. Soudí, že koaliční většina ve výboru se snaží potlačit určitý názor.

Sdružení podpořilo Kalouska ve výrocích o "komunistickém fízlovi"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Slova jako "gustapáci", "fízlové" nebo "mlátičky" se na adresu lidí, kteří před listopadem 1989 potlačovali opoziční vystoupení, běžně používala a používají, uvedl Kalousek. Je v nich podle něho jistá dávka opovržení. "Jde o názorový střet, jak vnímáme činnost těchto lidí," řekl místopředseda TOP 09 k verdiktu výboru.

Navíc podle něho výrok nezazněl na červnové schůzi samoúčelně. Poslanci tehdy jednali o tom, za má být finančně analytický útvar ministerstva financí pod parlamentní kontrolou. Politická kontrola represivních složek je podle Kalouska výdobytkem demokracie a Ondráček podle něho v rozpravě hájil stejné principy, které do listopadu 1989 bránil s pendrekem v ruce.

Kalouska dnes podpořila iniciativa Bez komunistů.cz, která ho žádá, aby se Ondráčkovi neomlouval. Zástupci iniciativy před Sněmovnou předali Kalouskovi dopis, v kterém ho žádají, aby se za své výroky neomlouval. Podobnou výzvu na obhajobu Kalouska adresovali i všem poslancům.

"Usilujeme o to, aby proběhlo vyrovnání s komunistickou minulostí, s dobou totality. Komunistická strana se vůbec neomluvila za to, co tady během své totalitní vlády napáchala. Výrok o komunistickém fízlovi je adekvátní a nikdo by se za něj neměl omlouvat," řekl novinářům předseda Bez komunistů.cz Petr Marek.

Kalousek ujistil své podporovatele, že se neomluví

Kalousek podporu uvítal a zástupce iniciativy ujistil, že se za výroky neomluví. Novinářům řekl, že za poslední týden obdržel řadu mailů, v nichž mu lidé vyjadřovali podporu. "Tak trochu jsem si v posledních měsících zoufal, jestli to opravdu už nikomu nevadí, že máme na vysokých postech komunistické fízly. Z korespondence zjišťuji, že jsou ještě lidé, kterým to vadí. A to je potěšující," uvedl Kalousek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…