Sdružení stran chce v pražské politice hájit ideje evropanství

17.08.2018 17:47

Do voleb na magistrát bude na podzim kandidovat koalice šesti stran a hnutí pod názvem Evropská koalice pro Prahu. Její zástupci dnes s odkazem na výročí Pražského jara novinářům představili svoje programové a hodnotové vize. Praha podle nich historicky byla a má být evropským městem, z čehož plynou konkrétní důsledky, například ve vztahu k uprchlické krizi, píše ČTK.

Sdružení stran chce v pražské politice hájit ideje evropanství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

V řešení konkrétních problémů se chtějí inspirovat u západoevropských metropolí. Koalice kandiduje pouze na magistrát, v městských částech kandidátky nepostavila.

Společnou kandidátku tvoří zástupci SNK Evropských demokratů, strany evropani.cz, Sdružení pro místní správu, Koruny České, Konzervativní strany a Klubu angažovaných nestraníků. Lídrem je Jiří Witzany, který je profesorem na Vysoké škole ekonomické a v minulosti zasedal v pražském zastupitelstvu za SNK Evropské demokraty.

Provázání hodnot evropanství s pražskou komunální politikou se podle dalšího z kandidátů, evangelického faráře a disidenta Miloše Rejchrta, dá demonstrovat na Pražském jaru, od kterého letos uplynulo 50 let. V roce 1968 podle něj český národ apeloval na ideje, které jsou v politice přítomné na všech úrovních, a které znamenají příklon k Západu a evropským hodnotám.

„Politiku nelze beze zbytku rozdělit na evropskou, českou a pražskou," uvedl Rejchrt. „Nabízíme jasnou alternativu, jasné ano Evropě a Západu, jasné ne Orientu a autoritářství," doplnil. Ve vztahu k rozvoji metropole to znamená, že Praha má být ne pouhým turistickým centrem, ale křižovatkou kultury a vědy, dodal.

Historická tradice podle Rejchrta také zavazuje Prahu k solidaritě k lidem v nouzi. „Praha byla město, kam utíkali před německým nacismem elity německého národa," uvedl. Dodal, že metropole byla podobně vstřícná i východním Němcům v době rozpadu Sovětského svazu nebo k lidem prchajícím před balkánskými válkami v 90. letech. V souvislosti s letošním výročím připomněl, že František Kriegel, který v srpnu 1968 jako jeden z mála odmítl podepsat dokument popírající význam Pražského jara, do Prahy přišel z Haliče, kde jako Žid nemohl studovat. Přístup Prahy k současné uprchlické krizi by podle Rejchrta měl odpovídat těmto historickým zkušenostem.

V konkrétních otázkách považuje koalice podle lídra Witzanyho za důležité například vybudování rychlodráhy na letiště, stavbu metra D, znovuzískání vodovodní infrastruktury do majetku města, zlepšení služeb pro seniory nebo přepracování Metropolitního plánu. Praha by se podle něj také měla snažit o to, aby přilákala významné evropské instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…