Se Zemanem jsme celému NATO opravdu pro smích. Proč tam vůbec jezdil, když víc věří Moskvě, lamentuje topkař

06.09.2014 17:40

Výrok prezidenta Miloše Zemana na summitu NATO, že Česko bude chtít důkazy o ruské přítomnosti na Ukrajině, pobouřil místopředsedu TOP 09 Marka Ženíška. Domnívá se, že tím staví Českou republiku proti NATO, což považuje za nepřijatelné. Prezidentovi nad to doporučuje, aby na podobné akce nejezdil a k některým otázkám se ani nevyjadřoval.

Se Zemanem jsme celému NATO opravdu pro smích. Proč tam vůbec jezdil, když víc věří Moskvě, lamentuje topkař
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci TOP 09 Leoš Heger a Marek Ženíšek

Prezident Miloš Zeman krátce před začátkem podvečerní schůzky lídrů Severoatlantické aliance s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem řekl, že Praha bude žádat jasné důkazy o ruské přítomnosti na východě Ukrajiny. Tím si podle médií vysloužil u dalších účastníků summitu posměch.

Doma, v České republice, však jeho výrok rovněž vyvolal řadu reakcí. Mezi jinými se k němu vyjádřil i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, ten jeho výroky ve Walesu označil za alarmující.

„Nejenže sám pochybuje o tom, že na Ukrajině operují ruské jednotky, navíc tím bohužel dává najevo, že nevěří spojeneckým zpravodajským službám a zároveň tak nahrává výrokům ruského ministra zahraničí Lavrova,“ napsal v komentáři Ženíšek.

Komentář Marka Ženíška ZDE

Aliance považuje přítomnost ruských vojáků na Ukrajině za prokázanou a v této souvislosti Marek Ženíšek kritizuje, že na její summit Zeman jel jako představitel členského státu a svým výrokem Českou republiku proti NATO postavil. „Nechápu, proč tam včera vůbec letěl, když věří více Sergeji Lavrovovi než informacím Aliance, jíž jsme členy,“ napsal.

Zeman legitimizuje anexi Krymu

„De facto tím legitimizuje anexi Krymu, neboť podstatu problému vidí již jen na východě Ukrajiny. Copak anexe Krymu byla dle jeho úsudku také pouze občanská válka a nikoliv agrese ze strany Ruska?“ rozčílil se poslanec ve svém komentáři zaslaném z TOP 09.

Ženíšek podle svých slov očekává, že se od tohoto výroku distancuje nejenom ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, ale i premiér Bohuslav Sobotka a vláda jako celek.

„A panu prezidentovi doporučuji, aby již na takové akce nejezdil a k některým otázkám se nevyjadřoval. Obavám se, že jinak zůstaneme našim partnerům a spojencům už jen pro smích,“ uzavřel svůj komentář Marek Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…