Se sestřelem našeho letadla nad Ukrajinou to bylo úplně jinak. Vyplývá to z těchto dvou pramenů, píše nejstarší deník v Malajsii

07.08.2014 14:30

Američtí analytici došli k závěru, že malajsijské letadlo MH17 sestřelila nad východní Ukrajinou raketa vzduch-vzduch a že s tím měla co do činění ukrajinská vláda. Tak to alespoň uvádí nejstarší malajsijský deník New Straits Times, který zároveň uvádí ještě další teorii, jež se objevila.

Se sestřelem našeho letadla nad Ukrajinou to bylo úplně jinak. Vyplývá to z těchto dvou pramenů, píše nejstarší deník v Malajsii
Foto: tan
Popisek: Pád malajského letadla

Deník se odvolává na to, co ve zprávě z 3. srpna napsal Robert Parry, americký nezávislý investigativní reportér. Ten uvedl, že za sestřelením letadla nemusí být ruská strana, jak se dosud často uvádí. „Přestože americká administrativa stále tvrdošíjně obviňuje ze sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou separatisty a Rusko, začínají se objevovat i i poněkud odlišnější názory. Vše totiž mohlo být také úplně jinak,“ napsal Parry, jak ParlamentníListy.cz informovaly již včeraNěkdejší reportér agentury AP se přitom odvolává na zdroje z prostředí amerických tajných služeb.

V úterý však Kyjev podle zprávy ukrajinského velvyslanectví v Malajsii popřel, že jeho vojáci byli ve vzduchu v době, kdy bylo letadlo sestřeleno. Navazovalo na to prohlášení ruského ministerstva obrany, že jeho řízení letového provozu ovšem ten samý den zaznamenalo činnost ukrajinského letectva v této oblasti.

Podle Ukrajiny je na vině pravděpodobně protiletadlový systém Buk, který separatistům dodalo Rusko. Reportér Parry tomu však oponuje, že ve skutečnosti k tomu neexistují žádné důkazy.

Celý článek malajsijského deníku najdete ZDE.

Nejstarší malajsijský deník New Straits Times přináší ještě další teorii, jak bylo letadlo sestřeleno. Argumentuje rozhovorem kanadské televize CBC s jedním z pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Michaelem Bociurkiwem. Ten byl jedním z prvních lidí, kteří se k troskám letadla dostali. Jak sám řekl, „když se malý tým OBSE dostal na místo, trosky pořád doutnaly. Žádní další úředníci se sem nedostali několik dní.“

Bociurkiw doslova řekl: „Byly tam dva či tři kusy trupu letadla, které byly opravdu plné stop, vypadalo to téměř jako stopy kulometné palby, velmi silné kulometné palby, která zanechala ty unikátní znaky, jaké jsme neviděli nikde jinde. Byli jsme například dotazováni: Viděli jste nějaké stopy rakety? Ne, neviděli, taková je odpověď, a i kdyby tam byly, nemáme tak trénovaný zrak, abychom je rozpoznali. Ale nyní jsou zde experti, kteří kteří to budou umět."

Stíhačky, které jsou ve výzbroji ukrajinského letectva, disponují palubními kanóny. Pro tato zařízení se v angličtině používá termín „machine gun", což lze ne zcela přesně přeložit i jako „kulomet".

Malajsijský deník cituje i bývalého pilota Lufthansy Petera Haisenka, který se taktéž přiklání k této teorii. Upozorňuje při tom na vstupní a výstupní díry okolo kokpitu. „Lze vidět díry po vstupu a výstupu. Okraj části otvorů je ohnut směrem dovnitř. Jedná se o menší díry, kulaté a čisté – vstupní díry vypadají, že velmi pravděpodobně vznikly při střelbě z ráže 30 mm.“

Zmíněný rozhovor s pozorovatelem OBSE Michaelem Bociurkiwem, kritická pasáž přichází v čase 6:10. Přepis s překladem:

Susan Ormiston:
I go back to. What do you think we know about what happened to that aircraft today, as compares to the first day you came?

Michael Bociurkiw: There have been two or three pieces of fuselage, that have been realy pop marked, it allmost looks like machine gun fire, very very strong machine gun fire, that has left these unique marks that we have not seen anywhere else. We have also been asked for example: Have you seen any examples of missile.." No we haven't, that's the answer and even if they was there, we don't have those trained eyes to pick that up. But now there are experts here who would be able to .

Susan Ormiston: So what the end of all this... Do you think, that investigation can occure in any meaningful way, that would give families some closure on what happened?

Michael Bociurkiw: We have, I think, a critical mass now of experts here, as long as they can get to the site quickly, have a pretty good access, collect the parts of the aircraft, ship it somehere, I think, that would be a good thing. I don't think there has ever been a crash like this, in these types of circumstances, this kind of open crime scene.

PŘEKLAD

Susan Ormiston:
Vrátím se k... Co myslíte, že dnes víme o tom, co se stalo s letadlem, v porovnání s prvním dnem, kdy jste přijel?

Michael Bociurkiw: Byly tam dva či tři kusy trupu letadla, které byly opravdu plné stop, vypadalo to téměř jako stopy kulometné palby, velmi silné kulometné palby, která zanechala ty unikátní znaky, jaké jsme neviděli nikde jinde. Byli jsme například dotazováni: Viděli jste nejaké stopy rakety? Ne, neviděli, taková je odpověď, a i kdyby tam byly, nemáme tak trénovaný zrak, abychom je rozpoznali. Ale nyní jsou zde experti, kteří to budou umět. 

Susan Ormiston: Takže co bude koncem toho všeho? Myslíte, že může začít nějaké smysluplné vyšetřování, které by rodinám (pozůstaých) dalo nějaký závěr k tomu, co se stalo?

Michael Bociurkiw: Myslím, že zde máme dostačující množství expertů, pokud se dostanou na místo rychle a mají dobrý přísrtup, posbírají trosky a převezou je někam jinam, to by podle mého bylo dobré. Nemyslím, že se někdy stala letecká katastrofa podobná této, v těchto podmínkách, a takto otevřenou scénou zločinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…