Sebelepší systém zmrší mizerové k nepoznání, píše publicista k české politice

23.11.2013 14:50

Tradiční české politické strany jsou již delší čas v krizi. Publicista Vladimír Kučera si ale v komentáři pro MF Dnes klade otázku, zda vůbec u nás po roce 1989 ony tradiční strany vznikly. Komunisté bojují s dědictvím minulosti, ČSSD se vyrovnává s jistým „buranstvím“ Miloše Zemana a ODS Václava Klause nehájila pravicové hodnoty, jako spíše osobní zájmy pověstných šíbrů. Všechny tyto problémy podle Kučery přetrvávají dodnes.

Sebelepší systém zmrší mizerové k nepoznání, píše publicista k české politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování v poslanecké sněmovně

„Dlouho jsem naivně věřil, že rozhodují systémy, ne lidé. Politická praxe v mé zemi mě přesvědčila o něčem jiném: vložíš-li do sebelepšího systému mizerné lidi (nebo podaří-li se jim do něj vpašovat), dokážou ho zmršit k nepoznání,“ poznamenává autor.

Důkazem toho je i ČSSD, která sice má v českých zemích dlouhou tradici, ale jednou ji pozřeli komunisté a po Sametové revoluci ji ovládl dnešní prezident Miloš Zeman, který do ní vnesl „jakési okázalé pohrdavé buranství“. Dobře na tom není ani ODS, která se nejpozději v době opoziční smlouvy vzdala hodnot a dala přednost korytům. Dlouhou tradici v Česku sice mají lidovci, mohou být oním jazýčkem na vahách, ale podle autora jazýčkem poněkud mlsným, který zavrhne politickou dohodu, pokud bude mít pocit, že se mu jinde bude dařit. A jiné zavedené strany v Česku nejsou. Tedy, mimo komunistů. Ale i ti si nesou vlastní břímě minulosti.

Demokracie v Česku je mladá a nemá schopných lidi nazbyt. Mezi lety 1939 až 1989 ti schopnější často tuto zemi opouštěli a dnes nám zde schází. Obyvatelé Česka jsou po historických zkušenostech ochotni hledat nějakého nového politika, ve kterého věří jako ve spasitele. Kučera si to ale nemyslí. Hledání stále nových spasitelů spojené s jistým pocitem vlastní neomylnosti naší zemi nepomůže. Ani pokud si je vybereme v přímé volbě či v referendu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…