Šebesta už fakticky řídí resort životního prostředí

22.03.2010 11:37

Prezident Václav Klaus v pondělí pověřil dosavadního ministra zemědělství Jakuba Šebestu řízením ministerstva životního prostředí.

Šebesta už fakticky řídí resort životního prostředí

Jakub Šebesta nahradí ve funkci Jana Dusíka, který rezignoval v pátek kvůli sporu o modernizaci uhelné elektrárny Prunéřov. Prezident Václav Klaus Šebestu pověřil řízením resortu na návrh premiéra Jana Fischera.

Zelení tak mají v úřednické vládě už jenom ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába. V pátek po schůzce s Fischerem předseda Strany zelených Ondřej Liška ovšem uvedl, že ani tak nemají důvod svoji podporu vládě stahovat. Liška totiž doufal, že o novém ministrovi životního prostředí budou jednat až po víkendu. Fischerův nedělní krok jmenovat Šebestu ho proto nepříjemně překvapil.

Více:
Fischer: Šebesta jako ministr životního prostředí
Liberálové.cz: Správný krok premiéra

 

Šebestu totiž do úřednické vlády nominovala ČSSD. Odchodem ministra za zelené se tak posílí vliv socialistů ve vládě oproti ministrům nominovaným bývalou vládní koalicí. Premiér však své rozhodnutí hájí tím, že chce zabránit tomu, aby se obsazování volného místa stalo před květnovými volbami předmětem politických tahanic.

Předsednictvo a poslanecký klub zelených se ale chce kvůli tomu v pondělí večer sejít, aby situaci posoudili. Fischerův krok také zřejmě nezůstane bez reakce ODS.

Jan Dusík chtěl na základě posudku norské firmy DNV žádat elektrárenskou společnost ČEZ, aby připravila novou variantu modernizace, nebo kompenzační opatření. Fischer takový postup prý odmítal. ČEZ totiž plánuje elektrárnu modernizovat na účinnost 39 procent, ministerstvo pod Dusíkovým vedením ale žádalo, aby dosáhla 42 procent účinnosti. Dusík pak kvůli neshodám podal na funkci ministra demisi.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…