Sebevražda? Jde o Angelu Merkelovou

30.09.2016 18:14

Osud německé Deutsche Bank je na vážkách a mnozí analytici tvrdí, že pokud by se německá vláda pokusila bance finančně vypomoct, byla by to pro Angelu Merkelovou politická sebevražda. Informuje CNBC.

Sebevražda? Jde o Angelu Merkelovou
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Domněnky o tom, že by německá vláda plánovala zachránit svůj největší finanční ústav Deutsche Bank jsou podle analytiků z konzultantské společnosti Eurasia Group zcela pomýlené a to z mnoha důvodů.

„Spekulace o tom, že by Berlín ručil za Deutsche Bank jsou mylné a vycházejí z nepochopení pravidel Evropské unie ohledně záchrany bankovních institucí, politiky Berlína a celkové situace banky,“ uvedli vrchní analytici společnosti.

Přestože banka padá v přímém přenosu a její akcie neustále klesají, k záchraně zvenku velmi pravděpodobně nedojde.

Celý text v originálním znění zde

„Za prvé, ručení by nebylo politicky výhodné pro německou kancléřku Angelu Merkelovou, která by mohla opět kandidovat v roce 2017.“ Ta sice neuvedla, zda kandidovat bude či nikoliv, záchrana banky by však vedla k ještě většímu snížení podpory, která uvadá od začátku migrační krize.

Pokud by tedy došlo k záchraně banky, která by šla z kapes daňových poplatníků, je velmi pravděpodobné, že by tím ještě více vzrostla podpora pravicové a populistické Alternativě pro Německo (AfD).

Pokud by však banka měla být zachráněna tím, že se její věřitelé vzdají části nároků na své peníze, velmi pravděpodobně by to také vedlo k dalším problémům pro Merkelovou. Ta se tak ocitá v nepříjemné a takřka bezvýchodné situaci, ve které lze jen vyčkávat, co se stane dál.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …