Sebevražda kvůli Babišovi?

25.08.2017 14:46

Nedávno se ve Zvláštním vyšetřování Seznamu.cz Sabina Slonková s Jiřím Kubíkem zabývali sebevraždou podnikatele Milana Sládečka. Jeho smrt dávali do souvislosti s obchody, které měl Sládeček s Agrofertem Andreje Babiše. Stejnému tématu se nyní věnuje také zpravodajský portál Info.

Sebevražda kvůli Babišovi?
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Andrej Babiš podepisoval knihy

Na rozdíl od Seznamu.cz se však Info.cz zaměřilo také na minulost mrtvého podnikatele. Podnikatele Sládečka představují jako tvrdého byznysmena, který si šel za svým a ve své době mohl údajně cokoli. Zařídit parkování na náměstí? Podle info.cz nebyl problém. Více pro portál prozradil přímo mělnický radní, jehož jméno zůstalo skryto. Sládeček údajně obchodoval také s realitami. Dle radního pronajímal některé byty sociálně slabším, protože právě ti dostávali na bydlení podporu.

Podle Slonkové a Kubíka vznikla spirála problémů podnikatele Sládečka v době, kdy prodal svůj podnik kyperské společnosti Romneya, za kterou stál Agrofert. Prodávaná společnost U Rytířů měla hodnotu hlavně díky smlouvám o odběru se společností Tesco. Ovšem po prodeji firmy Tesco tyto smlouvy vypovědělo. Slonková s Kubíkem si celou věc vysvětlili tak, že Tesco odmítalo s Babišem spolupracovat. Podle nich také proto Agrofert nešel do obchodu napřímo, ale právě přes kyperskou Romneyu. A protože po vypovězení smlouvy neměla investice výraznou cenu, chtěli Babišovi lidé dostat část peněz zpět. V tu chvíli se také objevila výpověď účetní pana Sládečka s tím, že ona sama některé věci v účetnictví falšovala. Romneya se nakonec s podnikatelem domluvila na vrácení 30 milionů korun ze 45milionového obchodu.

Web Info.cz poukazuje také na to, že již před prodejem firmy U Rytířů měl Sládeček finanční problémy. V roce 2002 podle portálu skončila v likvidaci jedna z jeho firem, konkrétně se jednalo o společnost VSV Hausner, která v minulosti zprivatizovala velký Masokombinát Mladá Boleslav. Část majetku údajně mělnický podnikatel a jeho společník stačili vyvést na Masokombinát Kosmonosy, který ovšem zanedlouho také zaniknul, odhalil server.

Společnost U Rytířů se živila jednoduše řečeno přeprodejem masa. V Německu nakoupila, u nás zpracovala a prodala Tescu. Podle Info.cz byla jednou z dodavatelských německých firem Emil Farber GmbH, což je jeden z největších věřitelů U Rytířů. Mělnický podnikatel totiž firmě dlužil za dodávky přes pět milionů korun. Němci tak na Sládečka podali trestní oznámení.  Osobní dluh podnikatele údajně činí 37 milionů korun (dluh fyzické osoby, pozn. red.), celkově se pak dluhy vyšplhaly na více než 100 milionů korun. „…zhruba 66 milionů korun jde za Agrofertem. Sám Sládeček jako fyzická osoba dlužil téměř 37 milionů korun, z toho asi 25 milionů korun Agrofertu, konkrétně Kosteleckým uzeninám. Celkově tedy Sládeček dlužil Agrofertu 91 milionů korun, další desítky milionů dlužil i dalším firmám.“

Další zajímavostí je, že v podstatě ihned po prodeji U Rytířů si mělnický podnikatel založil spolu se svou dcerou další podnik – Loganton (datum vzniku bylo 5. 10. 2010), jehož předmět činnosti byl „pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor“. Ovšem i v této společnosti přišel na řadu exekutor a 12. 6. 2015 byla provedena exekuce.

Je tedy otázkou, zda opravdu za sebevraždou zesnulého podnikatele stojí jeden obchod s Agrofertem, nebo celá série nezdařených podnikatelských projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…