Sebrali mi telefon, ani mě nepustili do kanceláře. Kalouskův muž u soudu líčil, jak ho Fischer vyhazoval z ministerstva

02.07.2014 21:45

Bývalý šéf oddělení Mezinárodní ochrany investic Ministerstva financí Radek Šnábl se ve středu snažil přesvědčit soudce Obvodního soudu pro Prahu 1, aby prohlásil zrušení jeho pracovního poměru za neplatné. V říjnu loňského roku ho vyhodil tehdejší ministr financí Jan Fischer. Ten si za svým rozhodnutím stojí.

Sebrali mi telefon, ani mě nepustili do kanceláře. Kalouskův muž u soudu líčil, jak ho Fischer vyhazoval z ministerstva
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Jan Fischer

Radek Šnábl působil na ministerstvu financí řadu let. Úřadoval například pod ministry Janatou, Tlustým či Rusnokem. Miroslav Kalousek o něm hovořil jako o dobrmanovi státních peněz. Jan Fischer však takové přesvědčení nesdílel a Šnábla z ministerstva financí vyhodil. A o správnosti svého rozhodnutí je přesvědčen i nyní. "Výpověď byla oprávněná a je na panu Šnáblovi, aby soud přesvědčil o opaku," řekl Aktuálně.cz Fischer.

Důvodů, proč dostal výpověď, bylo hned několik. Šnábl po svém odvolání v rozhovoru, který poskytl Českému rozhlasu, podle ministerstva financí údajně vyzradil citlivé informace, které byly spojeny s jeho funkcí a o nichž měl na veřejnosti mlčet.  "Měl jsem pověření od tří ministrů, abych s médii komunikoval," hájí se Šnábl. Podle jeho advokátky Aleny Vlachové navíc ve zmíněném rozhovoru nezazněly žádné informace, které by mohly ohrozit zájmy státu.

V inkriminovaném vyjádření pro Český rozhlas Šnábl rovněž zkritizoval Fischera za to, jak špatně vedl ministerstvo financí, a za financování jeho prezidentské kampaně. I to prý byla chyba.  "Je to absurdní. Pokud něco mohlo přispět ke snížení dobré pověsti ministra Fischera, tak to bylo jeho chování," tvrdila u soudu Vlachová. "Jsem si skoro jistý, že i díky okamžité výpovědi má teď pan Šnábl dostatek času na golf a nemusí ho chodit hrát v pracovní době, jak tomu bylo za jeho působení na ministerstvu financí," kontroval ve vyjádření pro aktuálně.cz bývalý ministr financí.

Důvodem, proč výpověď dostal, bylo také to, že prý odmítal předat svou agendu. Její část totiž předal až expremiéru Jiřímu Rusnokovi. Šnabl se hájí tím, že v den, kdy byl vyhozen, měl odpojený telefon, nesměl do své kanceláře, neměl přístup k dokumentům či notebooku. Navíc měl prý zakázán vstup na ministerstvo. 

Vyhrát soudní spor mu mají pomoci i exministři financí Miroslav Kalousek, Vlastimil Tlustý či bývalý premiér úřednické vlády Jiří Rusnok, které si pozval jako svědky.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…