Šedesát tisíc pozemků, tolik prý dostaly církve. A to ještě není vše

22.01.2016 7:28

Páteční MF Dnes hlásí, že Státní pozemkový úřad takřka dokončil vyrovnání státu s církvemi, alespoň pokud jde o půdu a budovy. Církve dostaly přes 60 tisíc pozemků, žádaly však mnohem víc. Poslední kolo bitvy o církevní restituce se však odehraje před různými soudy.

Šedesát tisíc pozemků, tolik prý dostaly církve. A to ještě není vše
Foto: Archiv
Popisek: Čeští a moravští biskupové

„Církve dostaly 44 tisíc pozemků a 94 staveb od pozemkového úřadu a dalších asi 17 tisíc pozemků od státních lesů. Kromě toho se samostatně vracejí zámky a jiné památky. Církve byly uspokojeny jen asi z poloviny. U pozemkového úřadu žádaly rovnou 110 tisíc pozemků, tedy dvakrát víc, než dostaly,“ píše deník. V tuto chvíli je vyřízeno 95 procent žádostí církví. Zbývajících pět procent představují podle všeho nejspornější případy a jejich rozuzlení se pravděpodobně dočkáme až u soudů. Už je ostatně podáno více než 300 žalob.  

Spory se vedou o lesy a jiné pozemky, které stát převedl na jiné majitele, ačkoli podle církví měl tušit, že připadnou právě jim. Hradecké biskupství v této souvislosti podalo dvacítku žalob a domáhá se verdiktu, kdo tedy vlastně sporné pozemky vlastní.

Nejsledovanější soudní spor se povede zřejmě o Březiněves. Maltézský řád si totiž nárokuje téměř celou obec pro sebe. Problém je v tom, kdy vlastně došlo k zabavení majetku řádu. Z hlediska zákona je klíčové datum 25. února 1948. Rozhodnutí o zabavení majetku bylo vydáno 24. února, ale právní moci rozhodnutí nabylo až po komunistickém převratu. Soud tedy bude muset rozhodnout, zda už jde o majetek „ukradený komunisty“, nebo ještě zabavený demokratickým režimem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…