Sedíte vedle lháře, a nic s tím neděláte. Sobotka ujistil poslance, že je vše v pořádku, a pak nastoupil Kalousek...

23.03.2016 20:47

Do bouřlivé debaty o Čapím hnízdě ve sněmovně vstoupil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Nechceme a nemůžeme vstupovat do vyšetřování odpovědných orgánů, hřímal Sobotka. V tu chvíli se však ozval Miroslav Kalousek (TOP 09). Vedle vás sedí lhář, který usvědčil ze lži sám sebe. Konejte konečně, křičel Kalousek z řečniště. Premiér musí jednat, pokud není hluchý jako čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Sedíte vedle lháře, a nic s tím neděláte. Sobotka ujistil poslance, že je vše v pořádku, a pak nastoupil Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Ministr financí Andrej Babiš se vyjádřil ke kauze Čapí hnízdo

„Koalice prokázala dobrou vůli, když schválila program mimořádné schůze, kterou svolala opozice,“ konstatoval. Když byl on v opozici, podobná jednání nebyla zvykem. „Vystoupení, která zde zazněla, vůbec nezměnila můj názor na dění v této věci. Je třeba vyčkat výsledek vyšetřování. Celá věc je vyšetřována policií, jak je známo z veřejných zdrojů, celá věc je vyšetřována OLAF... A my nechceme, ani nemůžeme vstupovat do vyšetřování,“ řekl jasně premiér.

Faktem podle předsedy vlády je, že kauza firmy Čapí hnízdo odstartovala dlouho před zrodem této vlády. Ta s touto vládou nemá nic společného. Neopustil si také šťouchnutí do ODS. Sociální demokraté chtěli opakovaně zrušit anonymní akcie, ale nevyšlo to. Vždy kvůli odporu pravice. Nakonec byly anonymní akcie zrušeny až v roce 2013, tedy až čtyři roky poté, co tutéž snahu vyvíjela ČSSD. „Já bych chtěl požádat kolegy zprava, protože zde proběhla celá řada moralizujících vystoupení, aby nespoléhali na to, že máme krátkou paměť,“ apeloval na opozici předseda vlády. Vše je třeba nechat na vyšetřujících orgánech.

K pultíku se okamžitě postavil Stanjura. „Já bych tady chtěl říci, že my jsme citovali slova pana premiéra. A pak přijde pan premiér a obviní nás z moralizování. My jsme ale jen citovali vaše slova. Takže vám doporučuji postavit se před zrcadlo a vyříkat si to sám se sebou. Tak takhle teda ne,“ mohlo by prý zaznít před zrcadlem. Po bok předsedy poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjury se postavil předseda ODS Petr Fiala. Ten premiérovi připomněl, že jako opoziční politik žádal, aby politici podezřelí z korupčního jednání opustili své funkce, očistili se a pak se klidně do politiky vrátili.

Pak se znovu dostal ke slovu ministr Kalousek a vzpomněl na hluchotu Karla Schwarzenberga. „Pane předsedo vlády, vím, že jste stále mlád a nejste ještě hluchý, jako můj čestný pan předseda, tak si myslím, že si z nás děláte legraci. Vy jste tady na vlastní uši slyšel, že ta firma patřila jeho dětem a bratrovi jeho partnerky. To jste slyšel od člověka, kerý ještě před měsícem říkal, že netuší, kdo ty anonymní akce vlastní. Takže vedle vás sedí usvědčený lhář, který se z té lži usvědčil sám. A vy ještě teď říkáte, že to musí vyšetřit OLAF? Co by na tom měl vyšetřit OLAF? Pane premiére, konejte,“ vypálil od sněmovního pultíku Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…