Sedm kroků, jak zastavit Andreje Babiše. Sepsal Jakub Patočka

07.10.2017 13:46

Někdejší předseda Strany zelených a dnešní sociální demokrat Jakub Patočka sepsal sedm kroků, s jejichž pomocí by prý ještě bylo možné zastavit mohutný nástup Andreje Babiše k premiérské moci. Tady jsou.

Sedm kroků, jak zastavit Andreje Babiše. Sepsal Jakub Patočka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Havlova knihovna hostila debatu šéfredaktorů Erika Taberyho a Jakuba Patočky na téma jak očistit demokracii. Plno bylo, rozhřešení nepřišlo

Jakub Patočka býval předsedou Strany zelených, dnes je členem ČSSD a vede Deník Referendum. Vedle toho je také např. jedním z autorů knihy Žlutý baron, ve které popisuje, jak říká, skutečné úmysly Andreje Babiše na ovládnutí této země. Současně je ale přesvědčen, že i dnes ještě lze Babiše zastavit, pokud se podaří naplnit sedm kroků. Které to jsou?

V prvé řadě by si prý voliči měli uvědomit, že v říjnových volbách skutečně půjde o to, zda bude zachována demokracie v České republice.

„Jediná opravdu závažná otázka nadcházejících voleb zní, zda bude příští vládu jako suverén sestavovat Andrej Babiš, anebo ne. Pokud se to stane, věci se zřejmě velmi rychle mohou sesunout do stavu úplné porážky polistopadového směřování. Každý, kdo toto dilema relativizuje, je dnes bezděčným nebo vědomým pomocníkem Babišova projektu proměny České republiky v autoritářský stát řízený jako jeho firma,“ napsal Patočka v textu pro Deník Referendum.

Babišovi je tedy třeba čelit a to tím, že demokratické strany uzavřou koalici proti šéfovi hnutí ANO. Patočka má však pochybnosti, zda má taková koalice šanci vzniknout a zda by mohla přežít delší čas, když se na spolupráci nedokázali pořádně domluvit ani lidovci se Starosty a nezávislými. Vedle toho se do Poslanecké sněmovny s vysokou pravděpodobností dostane Tomio Okamura se svou SPD, který šance demokratických sil ještě oslabí. Přesto ani Okamura není podle Patočky tak nebezpečný jako Babiš. Totéž si myslí o komunistech. Babiš je podle Patočky dokonce nebezpečnější než komunisté, takže je povinností demokratů s KSČM vyjednávat, nepůjde-li jinak vzdorovat Babišovi.

„Bohužel šance demokratické aliance získat většinu kromě již zmíněného neodpustitelného břídilství vedení STAN a KDU zásadně snižuje také okolnost, že podstatnou část české politické veřejnosti zachvátila – řečeno exaktním sociologickým pojmem Václava Jamka – „vlčí mlha“. Lidově řečeno „Češi zblbli“ a v neuvěřitelných spoustách se chystají volit strany „chaosu“, konkrétně Okamurovu SPD, která slibuje záchranu před všemi druhy neexistujících nebezpečí, a – odpusťte – Piráty, kteří také slibují všechno a nic a hlavně každý den něco jiného. Protože ani jedna z obou stran vůbec nemá tušení o elementárních náležitostech demokratické politiky, jejich podíl na mandátech ve sněmovně může nejspíše způsobit stav, v němž demokratický blok nebude mít většinu. Přesto i Okamura, se všemi svými ohavnými protofašistickými rysy, se svou moudrostí vyčtenou z komentářů pod svými statusy na facebooku, se svým sborem bavičů okresního formátu, je méně nebezpečný než Babiš. Je nechutný, ale – zatím – nepředstavuje hrozbu systémové změny. Leda tím, že ve své niterné bezzásadovosti přinese hlasy Babišovi,“ vyjádřil svůj názor Patočka.  

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Poradil také voličům, co mají udělat, když chtějí volit Piráty. Mají volit Zelené. U Zelených je totiž jasné, co chtějí. Piráti prý naproti tomu nepochopili, jak vážná situace je a nejsou schopni rozlišit mezi hrozbou, kterou představuje Andrej Babiš, a normálním premiérstvím Bohuslava Sobotky (ČSSD). Oba pány dokázali posadit vedle sebe ve své vězeňském autobusu, což podle Patočky dokazuje, jak moc jsou „mimo“.

„V zásadě s jakž takž klidným svědomím lze v nadcházejících volbách volit pouze tři strany: jsou to TOP 09, ČSSD a Zelení. TOP 09 proto, že stojí po celé čtyři roky až impozantně a nesmlouvavě jako hlavní Babišův protivník. ODS by mohla namítat, že v daném ohledu se od TOP 09 příliš neliší. Jenomže pro TOP 09 mluví i další přednosti. Je pevně proevropská, nezneužívala nenávistných nálad, s Bedřichem Moldanem ve svých řadách je vstřícně nakloněná ekologickým prioritám. TOP 09 má ale základní nedostatek: je radikálně antisociální, čímž bohužel vážně zdestruovala svůj voličský i koaliční potenciál. Voliči, pro něž zůstává ústřední prioritou otázka sociální, a nad vším ostatním jsou ochotni přimhouřit oči, by bez váhání měli hlasovat pro ČSSD. A je dobře, že právě v tomto duchu sociální demokraté vedou kampaň, skýtá to největší naděje zkonsolidovat a snad i rozšířit voličskou podporu. Konečně ti, kteří chtějí úplně všechno, progresivní politiku v oblasti občanské, sociální, evropské, ekologické a především také zásadový postoj proti Babišovi, mohou volit Stranu zelených, byť bohužel s tradičně nepříliš vysokou šancí na reprezentaci,“ rozvíjel své úvahy dál Patočka.

Celý komentář naleznete zde

A pokud vznikne demokratický blok, musí se pokusit omezit moc Agrofertu nebo podle Patočky dokonce Agrofert zlikvidovat, pokud se ukáže, že nepůjde zkrotit. „Body programové shody by mohly zahrnovat likvidaci Agrofertu (pokud by se ukázalo, že není možné přímé zestátnění, mělo by své kouzlo dát Andreji Babišovi ochutnat jeho medicíny a navštívit jeho podnik se zajišťovacím příkazem),“ nasměroval svou úvahu k závěru Patočka.

Vedle toho by prý takováto demokratická koalice měla potlačovat projevy nenávisti, dbát na vzdělávání občanů a zreformovat volební systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…