Sedm typů korupce ve zdravotnictví: Česko „zvládá“ prakticky všechny

05.01.2014 7:48

Studie Evropské komise analyzovala sedm typů korupce, se kterými se lze setkat ve zdravotnictví v zemích EU. V Česku se objevují prakticky všechny, i když zavedení poplatků, které se příští vláda chystá zrušit, omezilo nepovolený přísun peněz lékařům od pacientů. Za pozornost také stojí fakt, že výše platů korupční prostředí prakticky neovlivňuje. Neplatí, že vyšší plat znamená méně prostoru pro korupci. Informuje o tom server iDnes.cz.

Sedm typů korupce ve zdravotnictví: Česko „zvládá“ prakticky všechny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Poplatky určitě změnily vnímání pacientů - lidé mají pocit, že když už si platí, jsou zákazníkem a nemají potřebu dávat lékaři něco navíc," říká Jana Petrenko z Koalice pro zdraví. Nejrozšířenější je zřejmě korupční jednání při nákupu přístrojů do zdravotnických zařízení, svou roli sehrávají také finanční vazby mezi lékaři a farmaceutickými firmami. Lékaři totiž bývají odměňováni za to, že předepisují konkrétní léky té či oné firmy.

"Myslím, že tady se situace zlepšila, výrobci léků se chovají etičtěji. Zrovna minulý týden firma GSK, která určuje trendy, vydala zprávu, že už nebude hodnotit své pracovníky, kteří seznamují lékaře s novými léky, podle toho, kolik léků se podaří prodat. Což je zajímavý průlom," říká Jana Petrenko.

Studie popisuje celkem 86 korupčních případů z různých zemí EU. Např. v Německu lékaři za úplatu posouvali pacienty v transplantačním seznamu. O českých kauzách se studie nezmiňuje, ale není bez zajímavosti, že tři procenta dotázaných obyvatel Česka odpověděly, že v posledním roce po nich ve zdravotnictví někdo úplatek vyžadoval nebo alespoň očekával.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…