Sedmnáct nových soudců dnes na Hradě jmenuje prezident Zeman

17.06.2014 6:21

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenuje 17 nových soudkyň a soudců. Nováčci posílí především okresní soudy v obvodu ústeckého krajského soudu, které dlouhodobě patří k nejpřetíženějším v republice. Ministryně spravedlnosti navrhla prezidentovi ke jmenování 13 žen a čtyři muže.

Sedmnáct nových soudců dnes na Hradě jmenuje prezident Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zatím naposledy jmenoval Zeman soudce obecných soudů loni v prosinci, kdy na Hradě složilo slavnostní slib 24 mužů a žen. Prezident jim tehdy popřál, aby odolali politickým tlakům a rozhodovali rychle. Pomalost řízení je totiž podle něj jedním z největších neduhů české justice.
Noví soudci zamíří na území celkem tří krajských soudů - středočeského, ústeckého a královéhradeckého. Celkem 11 z nich poslal návrh ministryně do obvodu Krajského soudu v Ústí nad Labem: čtyři souhlasili se svým přidělením k okresnímu ústeckému soudu, dva se chystají do Mostu a dva do České Lípy. Po jednom má přijít do Teplic, Děčína a Jablonce nad Nisou. Jedné posily se mají dočkat také okresní soudy na Praze-západ a Praze-východ, dále v Mělníku, Kladně, Příbrami a Ústí nad Orlicí.

Slavnostní ceremoniál související s justicí se na Hradě odehraje i ve čtvrtek, kdy Zeman jmenuje ústavním soudcem dosavadního prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…