Šéf BIS Koudelka se omlouval v Senátu. Věta o sovětském dějepise prý byla nešťastná, ale v podstatě správná

14.03.2019 22:03

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se ve středu v Senátu znovu vyjádřil k poznámce pod čarou o výuce sovětské verze moderních dějin na českých školách, kterou kontrarozvědka uvedla ve veřejné výroční zprávě. Tentokrát však uznal, že byla nešťastná. Za podstatou jejího sdělení si ale nadále stojí, informoval server Aktuálně.cz.

Šéf BIS Koudelka se omlouval v Senátu. Věta o sovětském dějepise prý byla nešťastná, ale v podstatě správná
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

„BIS čelila masivní dezinformační kampani týkající se jedné věty pod čarou v naší veřejné výroční zprávě. Jedné věty, která byla nešťastná, přiznávám. Toto rozpoutalo nesmírně brutální a lživou kampaň namířenou proti BIS,“ přiznal Koudelka.

Doplnil, že tato kampaň proti BIS se objevovala například na stránkách proruského webu Aeronet a šířila se také pomocí řetězových e-mailů. „Cílila na skupinu, která je citlivá na informace týkající se druhé světové války a jejích výsledků, a obecně na skupinu, která je v postsovětské zemi velmi citlivá na jakékoliv ovlivňování výuky na školách ze strany státních institucí,“ dodal.

Pro názorný příklad Koudelka citoval z jednoho z e-mailů, který se řetězově šířil. Podle něj BIS třeba již nechce, aby se používal termín mnichovská zrada a nahradily ho mnichovský pakt nebo dohoda. Zdůraznil, že ve výroční zprávě se však o ničem takovém nepíše. „Brutální, lživá kampaň. Jaký byl její cíl? To se můžeme jen domnívat, samozřejmě diskreditace a oslabení BIS, to je nasnadě,“ míní šéf kontrarozvědky.

„Ale je možné říct, že cílem bylo znevěrohodnit jakékoliv další informace, které BIS poskytne nebo zveřejní,“ doplnil Koudelka. Mluvčí BIS Ladislav Šticha poté serveru ještě upřesnil, že si za sdělením poznámky pod čarou stojí, za nešťastnou považují pouze její formulaci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…