Šéf BIS Lang požádal o odvolání, zůstane do výběru svého nástupce

04.07.2016 18:42

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Lang požádal o odvolání z funkce. Na postu ale zůstane do doby, než vláda vybere jeho nástupce. Konkrétní termín odchodu ani výběru nástupce stanoven není. Langa do funkce šéfa civilní rozvědky jmenovala vláda před 13 lety, v tajných službách působí od 90. let. O jeho odchodu se mluví už několik měsíců, podotýká ČTK.

Šéf BIS Lang požádal o odvolání, zůstane do výběru svého nástupce
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jiří Lang, šéf BIS

Lang požádal o odchod ze služby v dopise, který adresoval premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). O žádosti ale dnes jako první překvapivě informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Reagoval tak na informace médií o tom, že by Lang mohl být jedním z kandidátů na ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Dosavadní šéf NBÚ Dušan Navrátil by podle médií měl být odvolán. Chovanec uvedl, že o možným změnách v čele NBÚ nemá žádné informace.

Premiér o žádosti Langa informoval i místopředsedy vlády. „Žádný konkrétní termín stanoven není, ředitel Lang bude svoji funkci vykonávat do doby, než vláda rozhodne v souladu se zákonem o jmenování jeho nástupce v čele BIS,“ uvedl ministerský předseda.

O odchodu Langa se mluvilo už loni na podzim, v říjnu pak byl povýšen z brigádního generála do hodnosti generálmajora.

Za Langova vedení se BIS nevyhnula několika skandálům. Na jaře 2012 čelila BIS kritice kvůli možnému úniku odposlechů hovorů bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Odposlechy podle Mladé fronty Dnes (MfD) pořídila BIS v roce 2007, o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL, kterou tehdy vlastnil bývalý šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta.

BIS působí na území České republiky a jejím úkolem je získávat informace o terorismu, extremismu, nelegálním obchodu se zbraněmi, ale také o činnosti cizích zpravodajských služeb v Česku. Ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve výboru Poslanecké sněmovny příslušném ve věcech bezpečnosti. Z výkonu své funkce je ředitel BIS odpovědný vládě, která ho též odvolává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…