Šéf BIS Lang prý do vyšetřování úniku odposlechů Janouška nezasahoval

30.10.2014 17:01

Ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang nezasahoval do vyšetřování úniku odposlechů lobbisty Romana Janouška a někdejšího pražského primátora Pavla Béma a ani je neřídil. Novinářům to po dnešním zasedání sněmovní komise pro kontrolu činnosti BIS řekl mluvčí tajné služby Jan Šubert. Na komisi se obrátil bývalý agent Jan Petržílek, jenž čelí společně s exministrem Vítem Bártou obvinění. Tvrdí, že BIS do kauzy nepřiměřeně zasahuje.

Šéf BIS Lang prý do vyšetřování úniku odposlechů Janouška nezasahoval
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jiří Lang, šéf BIS

Svou žádost opírá analytik Petržílek mimo jiné o články v týdeníku Euro, podle nichž měl o jeho případu Lang referovat na poradě BIS, z čehož údajně existuje nahrávka. „Tam je takový headline, že ředitel služby řídil jakési vyšetřování, že do něho zasahoval. To já s plnou odpovědnostní tvrdím, že tomu tak nebylo, ředitel nikdy žádné vyšetřování neřídil osobně ani nezasahoval do práce inspekce," zdůraznil Šubert.

„Zpravodajská služba vyšetřovat nesmí,“ připomněl. „Od toho je inspekce, která funguje jako policejní orgán, a v tom okamžiku vždycky dozoruje vyšetřování státní zástupce," dodal mluvčí. Lang s novináři po jednání komise osobně hovořit nechtěl.

Z jednání komise vyplynulo, že týdeník je připraven vyjít jí v kauze nahrávky vstříc. Předseda komise Marek Benda (ODS) uvedl, že dostal úkol dotázat se redakce, co si pod touto „sofistikovanou formulací" představuje. Pak se komise rozhodne, jak bude postupovat dál. „Rozhodně nemám z jednání komise pocit, že by toto ohrožovalo pana ředitele," poznamenal Benda.

Lang prý chtěl poslat všechny účastníky porady na detektor lži

Petržílkův advokát Martin Vlček již dříve uvedl, že jeho klient soudí, že v jeho případě dochází k nepřiměřené ingerenci BIS do trestního řízení, což není v demokratickém státě přípustné. V té souvislosti zveřejnily Hospodářské noviny počátkem října informaci, že Lang chce poslat všechny účastníky porady na detektor lži, aby zjistil, kdo nahrávku z porady vynesl.

Bárta s Petržílkem byli obviněni loni v listopadu. Petržílek už tehdy u BIS nepracoval, byl vedoucím odboru analytiky a informatiky u protikorupční policie. Státní zastupitelství k případu odmítá sdělit jakékoliv podrobnosti s odkazem na zákon o ochraně utajovaných informací. Podle médií obvinění souvisí s odposlechnutými telefonickými hovory Janouška a Béma, které před časem zveřejnila MF Dnes a v nichž se oba muži vzájemně oslovují „Mazánku" a „Kolibříku". Odposlechy, které ukazují Janouškův vliv na kroky města pod Bémovým vedením, pořídila podle MF Dnes v roce 2007 BIS, z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL. Agenturu tehdy vlastnil Bárta.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …