Šéf Babišových finančních analytiků sdělil své plány

26.03.2014 10:46

Libor Kazda, dlouholetý policista a detektiv z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, se v únoru stal šéfem Finančně analytického útvaru. Útvar, který byl za jeho předchůdce Milana Cícera občas označován jako „Kalouskova tajná policie“, převzal ve velkém stylu - zablokováním 300 milionů na účtech ČEZu.

Šéf Babišových finančních analytiků sdělil své plány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Na finanční kriminálce Kazda zaujal například vyšetřováním miliardáře Pavla Tykače kvůli podezřelým transakcím v investičních fondech. Nyní však bude muset řešit ještě větší ryby - FAÚ může přezkoumávat jakoukoliv finanční transakci v zemi.

Odmítá však pověsti o všemocném útvaru, který si může posvítit, na koho mu politici ukážou. „Takhle to ani nemůže fungovat. Podle zákona jsme prvotně sběratelé oznámení bank o podezřelých obchodech,“ upozorňuje v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Až na základě tohoto podnětu může útvar začít šetřit, podávat trestní oznámení, či burcovat daňovou a celní správu.

Uznává, že některé medializované kauzy, například ProMoPro, mohly působit dojmem, že FAÚ může fungovat na politickou objednávku. Realita je ale však prý jiná.

Hned po Kazdově nástupu finanční analytici zablokovali tři sta milionů od firmy ČEZ. Následně na několik manažerů společnosti, včetně generálního ředitele Daniela Beneše, podali trestní oznámení. ČEZ namítá, že se jednalo o standardní finanční transakci, analytici však prý mají důvod si myslet opak. Pravdu by podle Kazdy měla zjistit policie. Trestní oznámení totiž prý neznamená, že se stal trestný čin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…