Šéf ČEZ Beneš informoval poslance o výstavbě jaderných zdrojů

06.02.2019 22:55

Za zavřenými dveřmi bez účasti veřejnosti informoval na dnešním jednání sněmovního hospodářského výboru generální ředitel firmy ČEZ Daniel Beneš poslance o přípravě výstavby nových jaderných zdrojů. Zmínil se například o časovém harmonogramu přípravy nebo možnostech financování. ČTK to po jednání řekl předseda výboru Radim Fiala (SPD). Beneš obsah debaty prozradit nechtěl. Přesnější informace by podle Beneše i Fialy měly zaznít na veřejné konferenci, která se má uskutečnit ve Sněmovně 21. února a které se má zúčastnit i premiér Andrej Babiš.

Šéf ČEZ Beneš informoval poslance o výstavbě jaderných zdrojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš

„Pan ředitel Beneš nás informoval jak o časovém harmonogramu přípravy nového jaderného zařízení, informoval nás také o tom, že podle energetické koncepce je toto jaderné zařízení třeba ve výhledu na dalších 30, 40, 50 let. To znamená, že všichni víme, že podle realistických předpovědí je nutné to zařízení začít stavět,“ řekl ČTK předseda výboru Fiala. Podle Fialy se hovořilo o načasování výstavby, o možnostech financování i o možnostech zadání zakázky na vybudování nového zdroje.

„Já bych k dnešnímu jednání hospodářského výboru pouze řekl, že bylo uzavřené, že jsem informoval poslance hospodářského výboru o tom, kde se nacházíme jak z hlediska naplňování státní energetické koncepce, tak z hlediska projektu nového jaderného zdroje s tím, že další informace, které budou zpřístupněny veřejnosti, se dají očekávat po 21. únoru, kdy k tomu bude veřejné zasedání hospodářského výboru,“ řekl Beneš ČTK.

Plány na možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR už několik let brzdí nejasnosti o financování. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) minulý týden řekla, že o investičním modelu stavby nového tuzemského jaderného bloku by mělo být jasno do dubna letošního roku. Slibovat, že tendr na stavbu bude vypsán letos, je podle ní ale předčasné. V neděli řekla, že nový jaderný zdroj by měla stavět společnost ČEZ s nějakou formou garance státu.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím Ministerstva financí drží 70 procent akcií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…