Šéf ČIŽP: Speciální tým malá Kobra nebude žádný "superúřad"

07.02.2015 13:30

Vznikající speciální tým malá Kobra pro šetření krádeží kovů a kriminality v odpadech nebude podle ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse žádný "superúřad". Půjde o "virtuální" systém, který vznikne mezi několika klíčovými úřady včetně celníků a policie. V podstatě to bude o koordinaci a zdokonalení stávající kontrolní činnosti, řekl v rozhovoru pro ČTK Geuss. Ty budou sdílet informace o přestupcích a pachatelích, chodit mají společně i na kontroly.

Šéf ČIŽP: Speciální tým malá Kobra nebude žádný "superúřad"
Foto: tsrcr.cz
Popisek: Kovošrot

Na vzniku malé Kobry se pracuje od loňska. Centrálně by měla být řízena z Ministerstva životního prostředí (MŽP). Na práci týmu by se měla podílet kromě ČIŽP i Česká obchodní inspekce, Celní správa, policie a Výzkumný ústav vodohospodářský kvůli analýzám vzorků. Pokud by se řešil organizovaný zločin, spolupracovaly by se zvláštním daňovým útvarem Kobra.

"Často, když inspektoři zjistí například nedostatky v evidenci odpadů, s tím souvisí i daňový únik nebo porušení živnostenského zákona. Většinu dílčích činností malé Kobry tedy už jednotlivé úřady dělají. Jde jen o to, aby si lépe vyměňovaly informace a případy 'dotahovaly'," tvrdí šéf inspekce. Funkce se ujal před dvěma měsíci.

Zloději každoročně dráhám způsobují mnohamilionové škody

Skepse některých odborníků ke vzniku týmu pramení podle něj z nedostatečné informovanosti. Úředníci se budou zapojovat do speciálních akcí, které se zaměří na nelegální obchod s kovošrotem a na nezákonné nakládání s odpady, jako jsou elektrošrot, autovraky nebo nebezpečné odpady.

"Jde o to, aby inspektoři postupovali efektivněji než doposud. Povede to k tomu, že si něco společně připravíme, následně uskutečníme cílené šetření na místě, kde se potenciální pachatelé už nebudou stíhat na nás připravit," uvedl Geuss. Když někdo vědomě a cíleně porušuje jeden zákon, je prý pravděpodobné, že bude porušovat i zákony další.

Z policejních sborů nejčastěji kontroly sběren provádí pořádková policie. Loni například při dvou velkých akcích po Česku zajistila přes 4,3 tuny kovů, které nejspíš pocházely z krádeží na železnici. Zloději každoročně dráhám způsobují mnohamilionové škody.

Sankční pravomoc vůči sběrnám budou mít všechny obecní úřady

Krádeže kovů, které dosahují desítek milionů korun, trápí i obce a města zejména v sociálně slabších oblastech republiky. Nyní mají kontrolní a sankční pravomoc vůči sběrnám pouze obce s rozšířenou působností, nikoliv tedy všechny obce. Kontrolují, jestli nejsou přijímány zakázané odpady a zda je vedena evidence osob, které předávají kovové odpady. Udělit mohou až milionovou pokutu.

V novém zákoně o odpadech budou mít kontrolní a sankční pravomoc vůči sběrnám už všechny obecní úřady. Pomoct by měla i nová vyhláška Ministerstva životního prostředí. Podle ní by od 1. března měli lidé dostat za odevzdaný kovošrot zaplaceno pouze bezhotovostně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…