Šéf ČSBS Vodička varoval před rostoucím neonacismem a fašismem

28.10.2019 22:00

Evropa je svědkem nových realit, na které upozorňoval po druhé světové válce prezident Edvard Beneš, a to znovuzrození sil neonacismu a fašismu. Na dnešním shromáždění ke 101. výročí vzniku Československé republiky pořádaném Českým svazem bojovníků za svobodu (ČSBS) to řekl jeho předseda Jaroslav Vodička. Boj proti fašismu, nacismu a dalším formám diskriminace tak podle něj není jen otázkou minulosti, ale i přítomnosti.

Šéf ČSBS Vodička varoval před rostoucím neonacismem a fašismem
Foto: Vít Hassan
Popisek: Státní vlajka

Vodička v první části projevu citoval prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Posléze upozornil na problematiku rostoucího antisemitismu v Evropě. Uvedl, že z průzkumu veřejného mínění v Německu vyplývá, že více než polovina německých občanů věří, že Židům hrozí násilí či slovní útoky. Dvě třetiny lidí podle průzkumu vidí v Německu hrozbu antisemitismu, řekl Vodička.

ČSBS je podle něj hlavním nositelem odbojových tradic takzvaného druhého odboje a boje proti nacismu. „V našich řadách jsou ti, kteří bojovali proti nacismu, ti, kteří přežili holokaust, a jejich rodinní příslušníci, a také ti naši spoluobčané, kteří si uvědomují, že boj proti fašismu, nacismu a dalším formám diskriminace není jen otázka minulosti, ale bohužel i přítomnosti,“ uvedl šéf ČSBS. Svaz podle něj udržuje spolupráci se Slovenským svazem protifašistických bojovníků a dalšími organizacemi.

„Výzvy, které jsou před námi v době nadcházející automatizace, světového informačního prostředí a biotechnologií, nelze řešit jinak, než jak před sto lety uvedl náš první prezident Masaryk, a to „pravidelným bojem v poli a prací – a prací se naše republika udrží‘,“ dodal Vodička.

S projevem vystoupili i předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes a právník Václav Pavlíček, shromáždění se dále zúčastnil například poslanec Jiří Kobza (SPD). Pavlíček mimo jiné uvedl, že odstraňování či poškozování památníků těch, kteří se v minulosti zasloužili o záchranu občanů republiky a umožnili život i současné generaci je hanebné, hodné odsouzení a nesmí být tolerováno. Zřejmě tak narážel na dřívější poškození sochy maršála Ivana Koněva v Praze 6 a barvou poškozené památníky v Brně-Králově poli a Ostravě.

Zatímco v uplynulých letech svaz pořádal pietní akce na pražském Vítkově, letos se akce přesunula na Pražský hrad do Míčovny. Podle mluvčího svazu Ioannise Sideropulose změna nastala poté, co ještě asi před měsícem panovaly kolem pořádání akce nejasnosti. Vodička proto požádal prezidenta Miloše Zemana o zajištění jiných prostor.

ČSBS v poslední době čelil kritice například za nevhodné vystupování předsedy Vodičky. Kritizován byl mimo jiné za to, že ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování protirežimních demonstrací. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) letos v březnu řekl, že úřad se spolkem kvůli kontroverzím omezil spolupráci. Dodal nicméně, že je v něm mnoho lidí, kteří si pozornost zaslouží. Spolek sdružuje válečné veterány, odbojáře, partyzány a jejich pozůstalé či rodinné příslušníky.

Česká republika si dnes připomíná 101 let od vzniku samostatného československého státu. Konala se tradiční pietní akce na Vítkově nebo u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. V předvečer státního svátku se Zeman tradičně sešel se zahraničními velvyslanci, dnes večer předá státní vyznamenání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …