Šéf ČSSD Sobotka: Se zemanovci můžeme jít. S TOP 09 ne

09.08.2013 6:48

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka chce v případě vítězství strany po volbách sestavit levicovou vládu. Pokud bude ČSSD výrazně úspěšná, pravděpodobnou variantou je jednobarevný menšinový kabinet. V úvahu přichází i spojení se stranou SPOZ.

Šéf ČSSD Sobotka: Se zemanovci můžeme jít. S TOP 09 ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Pro deník Právo hovořil Sobotka o tom, co bude po volbách v případě, že jeho strana zvítězí. Spojence prý bude sociální demokracie hledat primárně na levici, ale v úvahu prý nepřichází společná vláda s KSČM. Podle Sobotky platí tzv. bohumínské usnesení, které spolupráci s komunisty na vládní úrovni zapovídá.

Ve hře ale zůstává jednobarevná menšinová vláda ČSSD s podporou komunistů. V tom případě by usnesení porušeno nebylo. Sobotka se nebrání ani spojenectví se Stranou práv občanů - zemanovci. "Pokud se SPOZ dostane do sněmovny, tak není žádný důvod nejednat s touto stranou," uvedl.

Spolupráce s TOP 09 je prý vyloučena

Naproti tomu odmítá možné spojení s TOP 09, jak naznačila poslankyně Kateřina Klasnová (VV), která ve sněmovně řekla: "To, že Sobotka a Kalousek jsou ve velmi dobrém vztahu, je známá věc. A jistě se dokážou dohodnout na povolební spolupráci." Podle lídra sociální demokracie by šlo o kočkopsa a doufá, že bude vytvořena jasná levicová většina.

Sobotkovo stanovisko potvrdil také šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík. "Je tu řada občanů, kteří nechtějí, aby Miloš Zeman byl tou nejhlavnější politickou silou ovládající ustrašenou ČSSD s loutkovým předsedou," řekl Právu s tím, že podle něj ovládá stranu prezident.

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se Zeman dokonce snaží politický systém měnit na autokratický. TOP 09 prý tedy bude zápasit o zachování systému liberální parlamentní demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…