Šéf Erste varoval před zaváděním bankovních daní. Nahrávají Rusům

01.08.2014 8:20

Česko má v zahraničí i přes střídání vládních politiků stále pověst stabilní a důvěryhodné země. Byla by škoda si to pokazit zaváděním nových speciálních bankovních daní, tak, jak jsme toho byli svědky v některých evropských zemích. Myslí si to šéf rakouské banky Erste, která je vlastníkem České spořitelny. Takové populistické gesto by podle něj totiž mohlo způsobit odliv zahraničních investicí.

Šéf Erste varoval před zaváděním bankovních daní. Nahrávají Rusům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrála KB na Václavském náměstí

Speciální bankovní daň již zavedli například v Rakousku, Slovensku a Maďarsku. Český ministr financí Andrej Babiš její zavedení odmítá. Musí však čelit soustředěnému tlaku sociálních demokratů, kteří se ji snaží prosadit.

Bankovní daň nahrává Rusům

Šéf Erste považuje zavádění speciálních bankovních daní za populismus, který může mít vážné důsledky pro bankovní sektor dané země. Podle něj se už teď například ruští bankéři radují z toho, že v některých evropských zemích byla na banky uvalena zvláštní daň. Oni totiž nic takového neplatí, a tak mohou těmto finančním úřadům lépe konkurovat. Stejné je to prý ve Spojených státech amerických. Navíc by prý mohlo dojít k omezení bankovních úvěrů, což by se následně podepsalo na pomalejším růstu ekonomiky.

„Odhaduji, že Češi jsou příliš pragmatičtí, aby něco takového udělali,“ vyjádřil v rozhovoru pro Hospodářské noviny své přesvědčení.

Střední Evropa má podle Treichlova mínění ekonomickou krizi za sebou a je tak stále perspektivním regionem. Investice rakouské banky Erste se ve středoevropském regionu údajně dlouhodobě vyplatí. A to i přesto, že Erste svoji ztrátu na konci letošního roku odhaduje na 1,6 miliardy eur.

Česko má v zahraničí dobrou pověst

Šéf rakouské banky nicméně v rozhovoru varoval před novými daněmi a protiliberálními tendencemi, včetně snahy tlačit zahraniční investory k reinvestování svého zisku v dané zemi. „Česká republika velmi těžila z přímých zahraničních investic. Když bude pro investory prostředí nepříznivé, půjdou jinam,“ myslí si.

„Česko, i když se tam rychle měnili vládní politici, má stále pověst stabilní a důvěryhodné země. Ve skutečnosti má lepší pověst v zahraničí než doma. Vzdát se jí kvůli krátkodobým ziskům by nebylo dobré,“ dodal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…